Testissä: Peak Design Slide Lassen ja Capture Camera


Peak Design on amerikkalainen yritys, joka on tullut tunnetuksi muun muassa parista kameralaukkuihin liittyvästä Kickstarter-kampanjasta. Kameralaukkujen lisäksi yritys valmistaa muitakin kuvaamiseen liittyviä tarvikkeita.

Tämän vuoden Kuva & Kamera -messuilta tarttuikin mukaan pari mielenkiintoista tuotetta: Sliden Lassen -kamerahihna sekä Capture Camera -adapteri, joka on tarkoitettu repun olkahihnaan. Uusi kamerahihna onkin itselläni ollut hakusessa pitkään. Messuilla tuotteita myi Jas Kamerakauppa. Slide Lassen -hihnan hinta oli 69€, Capture Camera -adapterin 59€.

Sekä Slide Lassen että Capture Camera ovat osa suurempaa modulaarista järjestelmää, jonka ideana on tarjota vaihtoehtoja jotka toimivat eri tilanteissa perinteistä kamerahihnaa paremmin. Mainittujen tuotteiden lisäksi tarjolla on ainakin järjestelmään kuuluva rannehihna.

Slide Lassen

Slide Lassen -hihnan mukana tulee neljä kiinnikettä, sekä kameran jalustakierteeseen tarkoitettu levy. Levyjä on kahta kokoa: peilittömille kameroille tarkoitettu kapeampi sekä suuremmille kameroille leveämpi. Kannattaa olla tarkkana, että hankkii levyn kameran mukaan. Huomasin käytännössä, että esimerkiksi Olympyksen Om-D E-M5II on sen verran kapea kamera, että liian leveä levy estää paksumman objektiivin kiinnittämisen runkoon. Peilittömälle kameralle tai pokkarille kannattaakin hankkia MICROplate-pohjalevy, jonka saa ostaa erikseen.

Peak Design -pohjalevyt

Kuvassa näkyvät Peak Designin pohjalevyt. Nyttemmin ARCA ja DUAL on korvautunut PRO-pohjalevyllä. Lue asiasta lisää Peak Designin infosivulta.

Kiinnikkeet toimivat siten, että hihnan saa irrotettua nopeasti kiinnikettä painamalla. Samaa hihnaa voi näin ollen käyttää yhtä aikaa kahdessa eri kamerassa.

 

Kameraa voi kantaa kiinnikkeillä joko perinteisesti, jolloin hihna ei juuri eroa normaalista kamerahihnasta. Pohjaan kiinnittevä levy puolestaan mahdollistaa kameran kantamisen lantiolla, hihnastaan poikittain rintakehän ylitse. Pohjalevy huolehtii siitä, että kamera roikkuu mukana järkevässä asennossa. Pikaisen kokemuksen perusteella ratkaisu tuntuisi toimivammalta kuin esimerkiksi Black Rapid -hihnoissa, joissa ongelmana on mielestäni aina ollut kameran holtiton heiluminen kun sitä kuljettaa lantiolla.

Hihnassa on kaksi pikalukkoa, joiden avulla hihnan pituutta voi muuttaa lennosta tarpeen mukaan. Tämä on erityisen kätevää, jos haluaa vaihdella tyyliä, millä kameraa kantaa.

Hihnaan on piilotettu vielä yksi lisäjippo. Hihna joko taittuu tai on taittumatta kehon mukaan riippuen siitä kumpi puoli hihnan keskellä olevasta osasta on ylöspäin. Tämä ominaisuus auttaa hihnaa pysymään paikallaan silloin kun kameraa haluaa roikottaa olkapäältä. Ominaisuus tuntuisi myös oikeasti toimivan: eron huomaa olkapäällä sitä kokeilee.

Hihnan materiaali tuntuu laadukkaalta ja hihna vaikuttaisi varsin viimeistellyltä tuotteelta. Lyhyen testailun perusteella siis Slide Lassen -hihna tuntuisi varsin toimivalta konseptilta. On mukava huomata että jopa arkisimmille tarvikkeille löytyy edelleen vaihtoehtoja.

Capture Camera

Jokainen repun kanssa seikkaillut varmasti allekirjoittaa sen, kuinka hankalaa erityisesti maastossa on kulkea kameran kanssa niin, että se ei ole tiellä, vaarassa kolhiutua kiviin tai muuta vastaavaa.

Capture Camera on minkä tahansa repun hihnaan kiinnitettävä adapteri, johon Peak Designin pohjalevyllä varustetun kameran voi kiinnittää. Idea on yksinkertainen: adapteri kiristetään repun olkahihnaan kiinni kahdella ruuvilla. Ruuvit kiristetään niin tiukalle, että adapteri ei pääse liukumaan hihnassa.

Kamera kiinnitetään adapteriin yksinkertaisesti liu’uttamalla pohjalevyllä varustettu kamera paikalleen. Adapterisssa on painike, jota painamalla siihen kiinnitetyn kameran puolestaan saa nopeasti irti.

Adapteri tuntuu laadukkaalta ja toimivalta. Kamera on nopeasti käyttövalmiina, kun se on kiinnitettynä pohjalevyllä Capture Cameraan. Koska pohjalevy on osa Peak Designin hihnajärjestelmää, saa kameran nopeasti myös hihnaan roikkumaan niin halutessaan.

Kaiken kaikkiaan sekä Slide Lassen että Capture Camera vaikuttavat varsin lupaavilta tuotteilta. Pidempi käyttökokemus toki tarvitaan, ennen kuin voi sanoa miten ne soveltuvat kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin. Mutta alustavasti on pakko todeta: hyvältä näyttää!

[EDIT 21.3.2017] Lisätty ja tarkennettu tietoa eri pohjalevyistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: