Testissä: F-Stop Kenti


Sain kevättalvella testattavaksi amerikkalaiselta f-stopilta kaksi Mountain-sarjan tuotetta, F-Stop Kenti ja F-Stop Loka -reput. Mainittuja laukkuja on nyt tullut ajettua ja koeteltua monessa mielessä, joten on aika hieman julkaista tuloksiakin. Kentistä julkaistiin kirjoittamani pikakoe Kamera-lehdessä 10-11/2014. Tässä blogiartikkelissa aiheesta nyt hieman laajemmin.

Kamerareppuja ulkoilmaihmiselle

Amerikkalainen F-Stop luonnehtii tarjontaansa lauseella “Adventure Photography Camera Packs and Bags”. Lause pitää erityisen hyvin paikkansa Mountain-sarjan suhteen, josta nyt on testattavana pienin Kenti-reppu. Kenti poikkeaa sarjan muista repuista siten, että Kentin kameraosastona ei ole Reppujen välillä vapaasti siirrettävää ICU-yksikköä. (Internal Camera Unit) Sen sijaan Kentin kamerapuolen osiointi rakentuu sen omien väliseinien varaan. ICU-yksiköistä lisää tuonnempana, jahka saan väsättyä testiä Lokasta.

Kaikki Mountain-sarjan reput on siis kuitenkin suunniteltu palvelemaan ennenkaikkea ulkoilmassa luonnossa liikkuvan valokuvaajan tarpeita. Erityisesti, F-stop asemoi Kentin kohderyhmään pyöräilevä valokuvaaja. Kenti taitaakin olla ainoita markkinoilla olevia kameralaukkuja, jossa erityisesti (pienelle) pyöränpumpulle pyhitetty pidike. Koska pyöräilen itsekin usein työmatkani, Kentin testaaminen tuntuu luontevalta ajatukselta.

Harkittu kokonaisuus

Ajatus erityisesti pyöräilijälle suunnatusta repusta kuulostaa hieman hassulta, mutta alkuihmetyksen jälkeen se osoittautuu varsin loogiseksi. Kenti on suunniteltu siten, että kameraosastoon pääsee käsiksi molemmilla sivuilla olevista luukuista. Repusta voi siis ottaa kameran tai objektiiveja silloin kun sitä pitää yhden hihnan varassa toisella olalla. Idealtaan tämä on hyvin lähellä slinglaukkuja. Yhden hihnan slinglaukku toimii tosin hieman paremmin koska vartalon poikki kulkeva hihna pitää laukun varmemmin kyydissä. Kentin systeemi toimii riittävän hyvin. Tarvikkeita kaivaessaan kannattaa kuitenkin olla huolellinen.

Laukun hihnat tuntuvat laadukkailta ja riittävän hyvin pehmustetuilta. Lantiovyö on riittävän paksu, jotta se antaa tarvittavaa tukea silloin kun sitä tarvitsee. Oikeanpuoleisessa lantiovyössä on lisäksi pieni vetoketjutasku, johon voi sijoittaa sellaista, mikä pitää saada nopeasti kaivettua käsille. Toisen puolen lantiovyöhön voi kiinnittää esimerkiksi MOLLE-järjestelmän (amerikkalainen standardi) lisävarusteita kuten erilaisia pussukoita.

Kentin hihnat sekä lantiovyö ovat varsin tukevat.

Kentin hihnat sekä lantiovyö ovat varsin tukevat. Huomaa vasemmanpuoleisessa olkahihnassa oleva tarranauha sekä verkkokangaskuja: niiden läpi voi tarvittaessa viedä laukun selkäpuolelle sijoitettavan vesipussin juomaletkun, jolloin siitä on helppo imaista kun reppu on selässä.

Toisessa lantiovyössä on pieni vetoketjutasku.

Toisessa lantiovyössä on pieni vetoketjutasku. Taskuun mahtuu esimerkiksi monitoimityökalu, taskulamppu tai muuta vastaavaa.

Kentin yläosa on hieman yllättäen rullattava, se avataan ja suljetaan rullaamalla yläosaa pari kierrosta ja napsauttamalla sen jälkeen kummaltakin sivulta pikakiinnikkeet kiinni. Idea toimii yllättävän hyvin. Yläosan avaaminen on hieman hitaampaa kuin perinteisellä vetoketjulla olisi, mutta rullattavuudesta tulee se hyöty, että yläosan kokoa voi hieman muuttaa tarpeen mukaan. Normaalitilanteessa reppu säilyttää melko pienen ulkoisen profiilin, mutta tarvittaessa yläosan tilavuutta voi kasvattaa arvioilta pari litraa.

Yläosa on rullattava, jolloin sen kokoa voi muuttaa hieman tarpeen mukaan. Yläkautta pääsee käsiksi myös piilossa oleva kannettavalle tarkoitettuun osaan, joka kulkee etupuolen organisointitaskun sekä kameraosaston välissä.

Yläosa on rullattava, jolloin sen kokoa voi muuttaa hieman tarpeen mukaan. Yläkautta pääsee käsiksi myös piilossa oleva kannettavalle tarkoitettuun osaan, joka kulkee etupuolen organisointitaskun sekä kameraosaston välissä.

Yläosaston rullaosastoon voi sijoittaa pienempiä tarvikkeita, kevyitä varavaatteita ja muuta vastaavaa. Mukavana yllätyksenä tulee se, että sieltä kautta pääsee käsiksi myös laukussa olevaan pehmustettuun läppäritaskuun joka kulkee kameraosaston ja etutaskun välissä koko laukun matkalla. Laukkuun mahtuu 13-tuumainen kannettava tietokone (13” MacBook Pro Retina ja Macbook Air testattu). Jos laukun yläosassa on paljon muita tavaroita, on ne kaivettava pois tieltä ennen kuin kannettavan saa kaivettua laukusta.

Suhtauduin rullattavuuteen aluksi hieman varauksella, sillä ajattelin että osaston rullailu laukkua avattaessa ja suljettaessa alkaisi tuntumaan pian turhauttavalta. Pelko osoittautui kuitenkin pääosin aiheettomaksi, sillä rullailuun tottui melko nopeasti. Vaikka perinteisesti vetoketjulla toteutettu laukku onkin käytössä nopeampi, ero Kentin rullatoimintoon on käytännössä yllättävän pieni. Kyse on loppupeleissä kuitenkin vain sekunneista, ei minuuteista.

Mukautuva kameraosasto

Kameraosastoon pääsee käsiksi kummastakin sivusta. Hieman yllättäen laukku on kuitenkin suunniteltu siten, että osastot eivät ole normaalisti yhteydessä toisiinsa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kamera menee toiselle puolelle 1-2 objektiivin ja ehkä salaman kanssa, loput objektiivit ja muut tarvikkeet sijoitetaan toiselle puolelle. Käytännössä pitää sitten muistaa kummalta puolelta pitää kulloinkin varusteita kaivaa. Itse olen kehittänyt asiaan seuraavanlaisen muistutuksen: vihainen lintu vetoketjussa muistuttaa minkä luukun takana lisävarusteet ovat.

Isompi kamera menee yhdelle puolelle esimerkiksi yhden lisäobjektiivin kanssa.

Isompi kamera menee yhdelle puolelle esimerkiksi yhden lisäobjektiivin ja muiden tarvikkeiden kanssa. Kuvassa Canon 5D mark III, EF 35mm f/1.4, EF 100mm f/2.8 IS L macro, Rode Videomic Pro (alimpana)

Loput objektiivit ja tarvikkeet kulkevat laukun toisella puoliskolla. Kuvassa Canon Speedlite 430 EX,

Loput objektiivit ja tarvikkeet kulkevat laukun toisella puoliskolla. Kuvassa Canon Speedlite 430 EX, EF 17-40mm f/4 L, EF 24-105 f/4 IS L sekä pussukassa lisää tarvikkeita.

Kameraosastojen kannet eroavat myös toisistaan, sillä ikkunalla varustettu vetoketjutasku löytyy vain toisen puolen osastosta. Taskuun mahtuu muistikortteja, linssikynä yms. pientä. Itse asiassa tasku vetää isompiakin asioita, mutta ongelma on että se pullistuu laukun sisään jolloin kamera ei välttämättä enää mahdukaan laukkuun. Liian täydeksi sitä ei siis kannata pakata.

Kameraosaston kannesta löytyy tasku ainoastaan toiselta puolelta.

Kameraosaston kannesta löytyy tasku ainoastaan toiselta puolelta. Muu kalusto kuvassa Micro Four Thirds -järjestelmän kamera, pari objektiivia sekä tarvikkeita.

Kaikki laukun sisäseinät voi halutessaan irrottaa, jolloin laukku toimii kohtuullisen hyvin tavallisena reppuna. Yläosa on erotettu alaosasta yhdellä väliseinällä ja kameraosasto on vielä jaettu kahtia. Laukun mukana tulee kaksi leveämpää ja kaksi kapeampaa väliseinää eli ideana on, että kameraosasto jaetaan kapeampaan ja leveämpään osastoon. Leveämpään osastoon mahtuu tällöin esimerkiksi täysikennoinen järjestelmäkamera kuten Canon 5D mk III jossa on 70-200 f/2.8 IS L II tai vastaava objektiivi kiinni. Tässä tapauksessa kamera sijoitetaan laukkuun sivuttain  kahvapuoli ylöspäin, eikä leveillä väliseinillä ole käyttöä. Kapeampaan osastoon voi sijoittaa esimerkiksi salaman ja pari objektiivia.

Koska kameraosasto on hyvin mukautuva, on erilaisia mahdollisuuksia useita, varsinkin silloin kun käyttää kapeampia väliseiniä. Täysikokoinen järjestelmäkamera mahtuu kapeampaan osastoon vain todella kompaktin objektiivin kanssa (esimerkiksi 40 mm f/2.8 pannukakku), mutta peilittömän järjestelmäkameran kohdalla tilanne on toinen. Kapeammalla puolella kulkee vaikka koko peilitön setti (kamera, salama + 2-3 objektiivia), kun osioinnin suunnittelee huolellisesti. Toinen osasto jää tällöin kokonaan vapaaksi. Koska keskellä olevaa jakavaa väliseinää voi siirtää, voi osastojen syvyyttä mukauttaa portaattomasti. Käyttäjä voi siis päättää kumpi puolista on leveä, kumpi kapea. Tämä kaikki kasvattaa repun mahdollisia käyttötilanteita huomattavasti.

Lokeroita ja hihnoja

Repun etupuolella on iso vetoketjutasku, jonka sisäpuolella on pari pienempää organisointitaskua, pitkulainen tasku pyöränpumpulle sekä rengas avaimille tms. Pyöränpumpputaskuun menee kompakti pyöränpumppu. Tämä on yksityiskohta, josta voi melko todennäköisesti todeta että muuta valmistajat eivät ole asiaa huomioineet. Mutta jos laukku on suunniteltu nimenomaan pyöräilevälle valokuvaajalle, näinhän sen pitää tietysti ollakin.

Laukun etuosan organisointitaskuun mahtuu yllättävän paljon.

Laukun etuosan organisointitaskuun mahtuu yllättävän paljon.

Etutaskussa kulkee pienten tavaroiden lisäksi jotain muitakin asioita, kunhan ne ovat tarpeeksi lituskoita. Esimerkiksi iPad Airin kokoluokan tabletti kulkee etutaskussa mukavasti, vaikka organisointitaskuissa olisikin muuta tavaraa.

Toinen monelta muulta laukunvalmistajalta huomiotta jäänyt asia on laukun takapuolella oleva tabletille tai kannettavalle vesipussille tarkoitettu tasku. Siihen mahtuu maksimissaan kolmelitrainen vesipussi. Taskun yläreunassa on tarralla suljettava reikä, josta vesipussin juomaletkun voi vetää ulos. Taskun alareinassa keskellä on pieni reikä, josta mahdollinen kosteus pääsee valumaan pois. Laukun hihnassa on myös tarranauha ja pidikkeet, johon juomaletkun voi kiinnittää.

Testailin vesipussitaskua kolmelitraisella vesipussilla. Ainoa ongelma oli, että täytenä pussi painaa laukkua selkäpuolelta aika tavalla tehden repun kantamisesta jossain määrin epämiellyttävää. Asian pystyy ratkaisemaan jättämällä vesipussin hieman vajaaksi, jolloin se ei pullistu niin paljoa. Pari litraa vettä on kuitenkin useimmiten riittävä määrä, sillä Kenti ei ole varsinaisesti mikään vaellusreppu. Arkiolosuheissa vesipussille tarkoitettua taskua voi käyttää kannettavan tietokoneen tai tabletin kuljettamiseen.

Vesipussille tarkoitettu tasku, jonne mahtuu myös 13-tuumainen kannettava tietokone.

Vesipussille tarkoitettu tasku, jonne mahtuu myös 13-tuumainen kannettava tietokone.

Repun alareunassa on vielä vetoketjutasku, joka on tarkoitettu sadesuojalle, mikäli sellaisen haluaa laukkuun hankkia. F-Stop ei toimita laukkujen mukana sadesuojia, vaan ne pitää hankkia erikseen. Sadesuojan tarpeellisuutta voi pohtia, sillä F-Stopin laukut pitävät itsessään jo melko hyvin kosteutta. Kaatosateeseen ei kannata mennä ilman sadesuojaa, mutta pienemmät sateet laukut kestävät kyllä sellaisenaankin.

Sadesuojan lisäksi laukkuun voi ostaa irtohihnoja, joiden avulla siihen voi kiinnittää jalustan tai jotain muuta tarpeellista. Hihnoissa käytetään F-Stopin omaa kiinnitysjärjestelmää, joten marketin irtohihna ei laukussa toimi. Kentiin saa kiinnitettyä kaksi hihnaa siten, että laukun etupuolelle voi kiinnittää tarvikkeita.

Kentiin voi hankkia ylimääräiset kiinnityshihnat, joiden avulla laukkun etupuolelle voi kiinnittää vaikkapa jalustan. Kuvassa Siruin kompakti hiilikuitujalusta.

Kentiin voi hankkia ylimääräiset kiinnityshihnat, joiden avulla laukkun etupuolelle voi kiinnittää vaikkapa jalustan. Hihnoissa käytetään F-Stopin omaa kiinnitystä, joten tavallista irtohihnaa ei laukkuun voi tällä tavalla kiinnittää. Kuvassa Siruin kompakti hiilikuitujalusta.

Reppu käytössä

Noin puolen vuoden käytön jälkeen repusta pystyy kertomaan jo melko hyvin omakohtaisia kokemuksia. Reppu on ollut kevään ja kesän ajan käytännössä ykkösreppuna ja sen kanssa on tullut heitettyä pari ulkomaan matkaakin. Kolmen päivän Ruotsin matkan lisäksi reppu oli mukana kolme viikkoa USAn länsirannikolla. Tuolla matkalla reppu näki suurempia ja pienempiä kaupunkeja Seattlen ja San Franciscon välillä, luonnonpuistoja sekä rannikolla (Oregonin rannikko ja Californian punapuumetsät) että sisämaassa (päiväretki Mt. Reinierin vaelluspoluilla).

F-Stop Kenti osoittautui loppujen lopuksi kelpo kamerarepuksi. Itse asiassa oli hieman yllättävää, kuinka nopeasti siitä muotoutui uusi oletusreppu arkikäyttöön. Syynä tähän on varmasti osittain repun laatu: reppu tuntuu ja näyttää laadukkaalta, materiaalit tuntuvat kestäviltä ja ratkaisut vaikuttavat harkituilta.

Kenti vetää kokoonsa nähden yllättävän paljon kalustoa, kuten kuvasta näkee. Kuvassa on osoitettu, missä osassa reppua tavarat ovat olleet. Tämän lisäksi laukkuun mahtuisi vielä esimerkiksi kevyt päällystakki, hieman evästä tai pieni vesipullo.

Varsinkin USAn matkalla tuli todistettua, että arkireppukäytön lisäksi Kenti toimii hyvin myös hieman vaativammassa päiväreppukäytössä. Muutaman tunnin päiväretki onnistuu hyvin, sillä reppuun saa mahtumaan lisävaatetusta sekä hieman eväitä kameratarvikkeiden lisäksi. Vesipussille tarkoitettu tasku toimii myös tässä käyttötarkoituksessa hyvin, kunhan pussia ei täytä liikaa.

Vesipussin sijaan repussa voi kuljettaa arkikäyttöön paremmin sopivaa tavallista vesipulloa. Hienoinen ongelma on, että vesipullolle ei ole varsinaisesti paikkaa, vaan se pitää sijoittaa joko rullattavaan yläosaan tai jommalle kummalle puolelle, jolloin se vielä tilaa muilta tarvikkeilta. Käytännössä itselläni on tullut tavaksi sijoittaa vesipullo toiselle puolelle, kameran ollessa toisella puolella.

Toinenkin ongelma tuli vastaan koekäytön aikana: kameraosastoiden tarranauhat alkoivat noin kolmen kuukauden käytön jälkeen hieman väsymään. Pääsääntöisesti ne pysyivät paikallaan, mutta alun napakkuus oli poissa. Pari kertaa kävi niin että joku väliseinä oli irronnut laukussa, jos sen tarranauhaa ei oltu huolellisesti painettu kiinni koko matkaltaan. Osasyynä tähän saattoi olla tietty oma käyttöni: olin modannut laukkua ja siirrellyt väliseiniä kokeilumielessä edestakaisin enemmän kuin missään muussa kameralaukussa aikaisemmin.

Ongelma kaiveli jonkin aikaa, mutta lopulta keksin siihen ratkaisun. Väliseinät irtoilevat mm. sen takia, että laukussa osastointi tehdään pystysuunnassa eikä sivusuunnassa kuten perinteisemmissä kameralaukuissa. Tällöin tavaroiden paino irrottaa väliseinän tarranauhan laukun seinärakenteesta. Tämä kuitenkin tapahtuu yleensä väliseinässä, jonka reunan tarranauha on taitettu alaspäin: ongelma korjaantuu kun väliseinän tarranauhan taittaa ylöspäin.

Loppukaneettina on todettava, että kalliista hinnastaan huolimatta Kento on mainio kamerareppu. Arkikäytössä oleva reppu joutuu käytössäni lujille ja tässä suhteessa Kenti on lunastanut paikkansa erinomaisesti.

Hyvää

+Mainio suunnittelu ja harkittu kokonaisuus

+Muokattavuus

+Laadukkaanoloiset materiaalit (paitsi väliseinien tarroissa)

+Sopiva kokoluokka arkikäyttöön

+Tukee vesipussia

Kehitettävää

-Väliseinien tarrat alkavat väsyä

-Vesipullolle ei ole oikein paikkaa (vesipussi tosin huomioitu, joten tämä ongelma ei ole niin vakava)

-Roll-toppia olisi voinut olla vielä kierros lisää

-Hihnat tai sadesuoja eivät tule laukun mukana

-Hintavahko

Info

Valmistusmateriaali: DWR-käsitelty, 330D Double Ripstop Nylon jossa 1500mm Polyuretaani-pinnoite

  • Täysikokoinen pehmustettu lantiovyö sekä olkahihnat
  • Selkäpuolen paneeli pehmustettu Jersey-laminaatti
  • YKK® ”heavy gauge” -vetoketjut
  • Duraflex® -soljet
  • Hypalon® -vetoketjutallit

Mitat

  • Tilavuus: 25 litraa
  • Paino: 1,54 kg
  • Korkeus (ei-laajennettuna): 43,2 cm
  • Leveys: 27,9 cm
  • Syvyys: 21,6 cm

F-Stop Kentiä voi tilata suoraan valmistajan verkkokaupan kautta osoitteesta http://shop.fstopgear.com/eu/products/mountain/backpacks/kenti.html

Hinta: 169 € + toimituskulut

F-stopilla on lisäksi ollut maahantuoja Suomessa syksystä 2014 alkaen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: