Panasonic GH3 käytössä


Videokuvaajan mikrojärkkäri

GH3 on ennen kaikkea hybridikamera, jonka tarkoitus on toimia hyvän stillkameran lisäksi hyvänä videokamerana. Tässä GH3 onnistuukin erinomaisesti. Video-ominaisuudet ovat monipuoliset, monessa suhteessa se vetää vertoja (ellei ole jopa parempi) kuin tähän tarkoitukseen nimetyt isoveljet kuten Canonin 5D mark III ja muut vastaavat. Full HD (1080p) video onnistuu GH3:lla nopeudella 60p siinä missä 5D mark III pystyy 60p nopeuteen vain HD (720p) -laadulla. Kameran säätimet ja kääntyvä takanäyttö on myös suunniteltu videokuvaajia ajatellen. Kamerasta onkin tullut se, joka on helppo napata käteen silloin kun haluaa kuvata videota. Esimerkiksi Canonin 5D (mk II ja mk III) -kameroihin verrattuna, videon kuvaaminen GH3:lla on suorastaan naurettavan vaivatonta ja miellyttävää. Eräs maininnan ansaitseva seikka on äänentoisto, sillä GH3:ssa on sisäänrakennettu stereomikrofoni. Lumix G X 12-35 f/2.8 O.I.S. -objektiivin vakaaja on lisäksi niin hiljainen, että sen ääni ei juuri häiritse videokuvauksessa. Näinhän ei ole kaikissa ensisijaisesti still-kuvaukseen suunnitelluissa objektiiveissa.

Kääntyvä takanäyttö on erityisen kätevä videokuvauksessa, mutta erinomainen myös monessa muussa erikoistapauksessa kuten makrokuvauksessa, luovien kuvakulmien hakemisessa jne. Videokuvauksen kannalta muita maininnan arvoisia juttuja ovat mikrofoniliitäntä (3,5 mm:n liitännällä), HDMI, kuulokeliitäntä sekä erityisesti videokuvaukseen pyhitetty kuvaustila, joka on valittavissa valintakiekosta. Ainakin videokuvauksen harrastelijalle GH3 on mitä mainioin työkalu. Internet on pullollaan GH3:n video-ominaisuuksia hehkuttelevia klippejä, joten jätän niiden viljelemisen asiaan paremmin vihkiytyneille.

Loppujen lopuksi mainio paketti

Mietin GH3:n hankkimista varsin pitkään, sillä minulla oli ennestään kolme kameraa, yksi peilitön ja kaksi kinokoon järjestelmäkameraa. Viime aikoina peilitön mikrojärkkäri on ollut käytännössä se kamera, joka on aina mukana ja isommat kamerat ovat jääneet erityistarpeiden täyttämiseen.

Pidän Micro Four Thirds -järjestelmän kompaktista koosta täyden koon kameroihin verrattuna, mutta ihan kaikkiin käyttötarkoituksiin ne eivät riitä – vai riittävätkö? Vanha Canon 5D on minulla lähinnä sen takia, että joissakin tilanteissa täytyy olla varakamera mukana. Mitä enemmän luin GH3:sta, sitä enemmän päässäni alkoi pyörimään ajatus siitä, että GH3 voisi korvata vanhemman Canon 5D -kameran tilanteissa, joissa sellaista tarvitsisin. Päätin antaa GH3:lle mahdollisuuden ja hankin itselleni mainitsemani setin.

Kun kamera saapui, ensivaikutelma oli positiivinen: GH3 on rakenteeltaan ja viimeistelyltään erinomaisen jämäkkä kamera. Kameran runko on myös sääsuojattu, mikä lisää sen käyttökelpoisuutta monissa olosuhteissa. Jämäkkyyden myötä toki myös koko on kasvanut GH2:een verrattuna. Aina voi kysyä, onko koon kasvattaminen ollut tarpeellista, varsinkin kun esimerkiksi Olympuksen arvostettu OMD E-M5 on kooltaan GH3:sta huomattavasti pienempi. Uudempi E-M1 tosin alkaa lähestyä GH3:sta, mutta jää kutenkin vielä hieman sirommaksi.

Koko korostuu entisestään, kun kameraan kiinnittää lisätarvikkeena saatavan pystykuvauskahvan. Varsinkin sen kanssa kyse ei enää ole oikeastaan pienestä kamerasta.  Kamera istuu käteen kuitenkin hyvin. Esimerkiksi Olympuksen E-M5 tarvitsee vähintään toisen markkinoilla olevista lisäkahvoista, jotta se istuisi järkevästi käteen. Testailin jonkin aikaa myös Panasonicin GX7-kameraa, joka tuntuu yhtä lailla hankalalta kädessä GH3:een verrattuna. (GX7:sta lisää ehkä myöhemmin) Olympuksen uusi OMD E-M1 puolestaan lienee parempi tässä suhteessa. Loppujen lopuksi GH3 ei välttämättä tarvitse pystykahvaa tuntuakseen hyvältä kädessä, mutta kahva tekee siitä himpun verran tukevamman pideltävän.

Järjestelmäkameroiden koko tuntuu välillä olevan asia, johon panostetaan liiankin kanssa. Jos rehellisiä ollaan, harvassa ovat ne optiikat, jotka tekevät mikrojärkkäristä aidosti taskuunmenevän kameran. En olekaan koskaan oikein ymmärtänyt sitä intoa millä peilittömistä järjestelmäkameroista on yritetty tehdä tulitikkuaskin kokoisia. Kyse on kuitenkin järjestelmästä kokonaisuutena: vaikka GH3 on mikrojärkkäriksi suuri, ei järjestelmä konaisuudessaan kasva likimainkaan siihen painoluokkaan, missä esimerkiksi kinokoon järjestelmäkamerat liikkuvat.

Jos mietin kaikkia tilanteita joissa GH3 on ollut mukana, oikeastaan ei tule mieleen yhtään sellaista, missä GH3 olisi ollut hyvän valokuvan syntymisen kannalta heikoin lenkki. Sommittelua ei mikään kamera vielä tee automaattisesti, joten hyvän kuvan syntyminen aina viime kädessä valokuvaajasta kiinni. Tärkeintä onkin, että työkalu (kamera) on sellainen että se tukee hyvien kuvien syntymistä mukautumalla eri tilanteissa kuvaajan käteen istuvaksi työkaluksi. Toisaalta joskus on niin, että työkalun rajoitteet itse asiassa auttavat synnyttämään hyviä kuvia, sillä niitä pitää usein pyrkiä kiertämään luovasti.

GH3 on hyvin kuvaajan käteen istuva työkalu, jonka käyttäminen on yksinkertaisesti mukavaa. Kameran mittasuhteet, kontrollit ja sen tarjoama kuvanlaatu tarkoittavat että kuvaaja ei joudu pettymään kameran suoritukseen. Luonnollisesti GH3:ssa parannettavaa on parissa kohtaa ja vuodessa ehtii tapahtua paljon kehitystä. Tämä on totta varsinkin jos kameran kuvanlaatua vertaa kinokoon kameroihin. Olympuksen uusi OMD E-M1 vaikuttaa myös erittäin mielenkiintoiselta haastajalta kaikilta muilta ominaisuuksiltaan paitsi kääntyvän LCD-näytön tuoman joustavuuden ja videokuvausominaisuuksen puolesta. Panasonicin onneksi, sillä videota kuvaavan valokuvaajan parhaana kaverina GH3:lle ei oikein taida olla haastajia.

Kaiken kaikkiaan Panasonic GH3 on tasapainoinen, monipuolinen ja laadukas kamera, joka mahdollistaa erinomaisten stillkuvien ja videoiden luomisen.

Hyvää

  • Käteen istuva kamera
  • Sääsuojaus
  • Monipuoliset ominaisuudet
  • Luokassaan mainio kuvanlaatu
  • Videokuvaustoiminnot

Kehitettävää

  • LCD-etsin
  • Tuki GH3:n raw-tiedostoille
  • Dynamiikka ääriolosuhteissa
  • Elektroninen suljin aiheuttaa rolling shutter -ilmiötä

<< Blogin etusivulle | Takaisin artikkelin alkuun

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: