Panasonic GH3 käytössä


Hankin hieman ennen kevään 2013 Kuva & Kamera -messuja Panasonicin GH3 + 12-35 f/2.8 kitin. Samalla kertaa tuli hankittua Panasonicin uusi DMW-FL360L -salama sekä DMW-BGH3 -pystykahva. Ajattelin että kun kerran runkoa päivitetään, niin päivitetään sitten kunnolla. Nyt kun kamera on ollut käytössä jo pidemmän aikaa ja vuosipäivä lähestyy, ajattelin vähän koota ajatuksiani tänne.

GH3+12-35+DMW-BGGH3

Panasonicin Lumix GH3, GX Vario 12-35 f/2.8 O.I.S. sekä DMW-BGGH3 pystykuvauskahva

 

Uudistuksia

Tuon kittiin kuuluvan objektiivin testasin jo aikaisemmin, siitä voit lukea tarkemmin blogijutustani Testissä: Lumix G X Vario 12-35 f/2.8. Lista GH3:n ominaisuuksista on varsin pitkä, uudistuksia on tehty paljon: OLED-näyttö, sääsuojaus, akunkesto, entistä monipuolisemmat video-ominaisuudet, HDR-kuvausohjelma jne. Lista on pitkä, enkä aio sitä tässä käymään yksityiskohtaisesti läpi.

Joukossa on sekä selviä parannuksia että asioita, jotka on toteutettu eri tavalla mutta eivät ainakaan ensi hätään tuntuneet selkeästi paremmilta. Siinä missä GH2:ssa on usealle valokuvauksessa yleisesti muutettavalle parametrille (tarkennustilan valinta, valkotasapaino, ISO jne.) oma selkeä painikkeensa, on GH3:ssa tietyille toiminnoille pyhitettyjä painikkeita vähemmän. Tilalle on tuotu enemmän toiminnoiltaan muokattavia (fn1 – fn5) painikkeita. Häiritsevin muutos on ehkä GH2:sta tutun automaattitarkennustilan valintakiekon piilottaminen valikon taakse. Muilta osin kustomoitavuus on hyvä asia ja nuo edellä mainitsemani nillityksen aiheetkin ovat ajan kuluessa päässeet hyvin pitkälti unohtumaan.

GH3:n sähköinen etsin tuntuu aluksi varsin kummalliselta GH2:n vastaavaan tottuneelle. Varsinkin silmälasien käyttäjä joutuu aluksi totuttelemaan GH3:n etsimen näkymään. Ajan myötä asia kuitenkin korjaantuu, eikä ongelmaa pidemmän päälle ole. (Paitsi jos erehtyy kokeilemaan Olympuksen E-M1:n etsintä, mutta se on toinen juttu)

GH3:n yläpuolen säätimiä

Panasonic GH3: päälypuolen säätimet

Kameran takana oleva kääntyvä kosketusnäyttö on mainio apuväline monessa tilanteessa. GH3:n OLED-näyttö voittaa GH2:ssa olevan LCD-näytön sekä kuvan, kontrastin ja värien että kosketuksen toimivuuden suhteen. GH3:n kosketusnäyttö on kapasitiviivinen eli se toimii nyt nimensä mukaisesti kosketusnäyttönä. GH2:n näytön suhteenhan ongelma on, että sitä pitää painaa melko voimakkaasti jos haluaa käyttää kosketusnäyttöä. GH3:n kosketusnäyttöä on tullut käytettyä varsin paljon erityisesti tarkennuspisteen valintaan, sillä se onnistuu helposti poimimalla tarkennusta varten haluttu kohta suoraan näytöltä.

GH3:n kääntyvä näyttö ja takapuolen säätimet

Panasonic Lumix GH3: kääntyvä näyttö ja takapuolen säätimet

Mielenkiintoisimpana uutena ominaisuutena on sisäänrakennettu Wi-Fi -verkkoyhteys, jota voi hyödyntää monella tapaa. Kameraa voi ohjata etänä älypuhelimen tai tabletin avulla, tai niihin voi lähettää suoraan kuvia joko kuvatessaan tai jälkikäteen valitsemalla haluamansa kuvat. Kuvaamiseen tai kuvien lähettämiseen ei tarvitse erikseen langatonta nettiyhteyttä, vaan kameran voi määritellä toimimaan langattomana hotspottina, johon mobiililaitteella otetaan yhteys normaalisti. Jos edellä mainittuja ominaisuuksia haluaa käyttää, pitää mobiililaitteeseen asentaa ilmainen LUMIX LINK -applikaatio, joka on saatavilla iOS tai Android -käyttöjärjestelmiin.

Lumix Link ja iPad

Lumix Link iPadissa

GH3, iPad ja bloggaaja

GH3, iPad ja bloggaaja (kuvattu iPhone 5:lla)

Käytännössä WiFi -yhteys on osoittautunut yllättävän käteväksi. Useimmiten sitä on tullut käytettyä haluttujen kuvien siirtämiseen iPhonelle tai iPadille silloin kun on ollut tarvetta julkaista kuvia nopeasti. Oikeastaan ainoa haittapuoli tällaisessa on ollut se, että WiFin avulla voi siirtää ainoastaan jpg-kuvia, raw-kuvien siirtäminen ei onnistu.

Wi-Fi -yhteyden avulla kuvia voi katsella myös DNLA-yhteensopivalla televisiolla, tai ne voi kopioida pilvipalveluihin kuvatessaan tai valitsemalla haluamansa kuvat jälkikäteen. Tällöin käytössä täytyy olla kuitenkin langaton nettiyhteys. Tässä kohtaa täytyy kuitenkin tunnustaa, että näitä ominaisuuksia ei ole tullut käytettyä kertaakaan.

Wi-Fi on laitteesta riippumatta teknologia, joka syö akunkestoa nopeasti, joten tehokkaampi akku on kamerassa tervetullut uudistus. GH2:een verrattuna yhdellä latauksella otettava kuvamäärä on kasvanut valmistajan ilmoituksen mukaan reilusta kolmestasadasta reiluun viiteensataan, hieman objektiivista riippuen. Käytännössä olen havainnut, että tämä pitää varsin hyvin paikkansa.

[EDIT 8.2.2014]

Kun lueskelin perjantai-aamuna GH4:n julkistuksen lehdistötiedotetta, muistin erään mainitsemisen arvoisen asian GH3:n ominaisuuksista. GH3:ssa on ns. sähköinen laukaisin (Elektronic shutter), jonka saa päälle tai pois kameran kuvausvalikosta. Jonkun muokattavista fn-painikkeista voi myös määritellä siten, että kyseisen ominaisuuden saa halutessaan nopeasti päälle tai pois. Electronic shutter-toiminto on teoriassa mainio apuväline esimerkiksi katukuvauksessa tai tilanteissa, joissa sulkimen äänen voisi kokea häiritsevänä.

Ongelmana on, että toiminnon käyttäminen aiheuttaa ns. rolling shutter -ilmiötä, joka näkyy myös stillkuvissa. Kuva-alueen reunoille ilmaantuu tällöin vääristymiä, joita siellä ei normaalisti kuvattaessa näy. Koska koin, että elektronisesta sulkimesta on siis enemmän haittaa kuin hyötyä, lopetin sen käyttämisen pikaisten kokeilujen jälkeen.

<< Blogin etusivulle | Kuvanlaatu >>

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: