Testissä: Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm f/2.8


Yhteenveto

Panasonicin Lumix G X Vario 12-35mm f/2.8 -objektiivi palveli testin aikana kymmenissä erilaisissa kuvaustilanteissa jotka pitivät sisällään maisemakuvausta, muotokuvausta, tapahtumakuvausta, katukuvausta, tuotekuvausta muutamia mainitakseni. Alla olevat kaksi esimerkkikuvaa antavat käsityksen siitä, miten hyvin objektiivi mukautuu eri tilanteisiin suhteellisen kehnostikin valaistuissa olosuhteissa.

Tilannekuvausta: Peter Vesterbacka esittelemässä Bad Piggies -peliä. Kuvaa on käsitelty merkittäväs.ti

Tilannekuvausta (@12mm, f/2.8 1/40 sec ISO3200): Peter Vesterbacka esittelemässä Bad Piggies -peliä. Kuvaa on käsitelty merkittävästi.

Tilannekuvausta: Peter Vesterbacka luennoimassa Jyväskylässä. Kuvaa on käsitelty merkittävästi.

Tilannekuvausta (@17mm, f/2.8 1/60 sec ISO3200): Peter Vesterbacka luennoimassa Jyväskylässä. Kuvaa on käsitelty merkittävästi.

Objektiivi ei oikeastaan jättänyt pulaan kertaakaan, vaikka välillä olisi toivonut aukon olevan parempi kuin f/2.8. Harvoin toive johtui kuitenkaan valon puutteesta (vaikka sellaisiakin tilanteita tuli eteen), vaan lähinnä siitä että f/2.8 -aukko ei tosiasiassa tarjoa kovin hyvää kontrollia syväterävyyden suhteen Micro Four Thirds -järjestelmässä. Tarjoaahan full frame  -järjestelmäkamera samanlaisen terävyysalueen aukolla f/5.6. Yksinkertaistettuna: objektiivi tuottaa ainakin omaan kuvaustyyliini nähden aivan liian suuren syväterävyysalueen useimmissa tilanteissa vaikka käyttäisi täyttä f/2.8 -aukkoa. Tämä ongelma on kuitenkin yleisemmin Micro Four Thirds -järjestelmän ongelma, joka ainakin itseäni useimmiten nyppii kun järjestelmää vertaa esimerkiksi full frame -kameroihin.

Hinta on toinen tekijä, mikä mietityttää. Kun objektiivi maksaa pitkälti toista tuhatta euroa (Esimerkkihintana mainittakoon 1299 euroa kirjoitushetkellä topshot.fi -verkkokaupassa), voi aina miettiä onko objektiivi sen arvoinen.

Jos aukko olisi esimerkiksi f/2 koko matkalle, olisin hankkinut objektiivin itselleni jo ajat sitten. Nyt ajatus palaa kerta toisensa jälkeen siihen faktaan, että 5D:n kanssa käyttämäni EF 24-105 f/4 IS L on noin kolme sataa euroa halvempi, tarjoaa aukon verran paremman syväterävyyden kontrollin ja aukon verran tehokkaamman optisen kuvanvakaajan. Mutta se ei ole Micro Four Thirds -objektiivi. Ja tähän faktaan kulminoituu koko asia: Panasocin Lumix G X Vario 12-35mm f/2.8 on markkinoilla olevista Micro Four Thirds -järjestelmän ns. normaalizoomeista paras vaihtoehto. Hankkisinko kyseisen objektiivin itselleni? Ehkä, jos tarvitsisin ehdottomasti zoomobjektiivin GH2:n kaveriksi. Ajatusmylly pyörii kuten on pyörinyt jo jonkin aikaa tämän asian suhteen.

Hyvää:

 • Jämäkkää tekoa
 • Hyvä kuvanlaatu
 • Muuttumaton, kohtuullisen hyvä valovoima koko matkalla
 • Hyvä kuvanvakaaja

Kehitettävää:

 • Hinta, kallis siihen nähden mitä tarjoaa järjestelmään
 • Paino ja koko, ei mikään pieni objektiivi

Alla on vielä galleria, josta voi tarkastella eri tilanteissa otettuja testikuvia. Kuvat löytyvät täydessä koossa galleriassa olevaa linkkiä napsauttamalla. Kaikki kuvat (C) Mika Karhulahti, kuvien uudelleenkäyttö ilman erillistä lupaa kielletty.


<< Sivu 3: Laadukasta kuvaa kaikilla aukoilla

11 Comments on “Testissä: Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm f/2.8

 1. Oletko tutkinut kuinka tarkennus toimii OM-D rungossa jossa ainakin Olympuksen omat toimivat todella luotettavasti ja nopeasti. Lähinnä vertailukohtana 12/2 ja 45/1.8.

  • Valitettavasti Tuota Olympuksen OM-D -runkoa ei ole minulla ollut käytössä. Mutta jos noihin 12/2:een ja 45/1.8:iin vertaa Panasonicia, ei siinä tarkennuksessa käytännössä ole juurikaan eroa, molempia noista siis käytän säännöllisesti. Kaikki ovat nopeita, mutta joissain tilanteissa tarkennusongelmia tulee vastaan.

   • Tämä on asia joka hieman askarruttaa. Onko olemassa yhdistelmiä järjestelmän sisällä jotka eivät ole ns. 100% yhteensopivia. Joutuihan Olympuskin uusimaan sarjan objektiiveja R-sarjaksi uuden tarkennustekniikan vuoksi. Voiko siis olla varma, että yhdistämällä nopean Panasonicin nopeaan Olympukseen yhdistelmä on enää nopea ja heikossakin valossa varma?

   • Oman kokemukseni mukaan tulos on riittävän varma. Testailin vajaa vuosi sitten OM-D:tä, eikä Panasonicin 25mm:n Leica f/1.4:n kanssa ainakaan ollut mitään ongelmia. Sanoisin että kontrasti-autofocus on päässyt lastentaudeistaan, en murehtisi sitä asiaa. Havaitsin hyvin pieniä ongelmia tilanteissa, missä millä tahansa kameralla olisi tullut ongelmia vastaan. Joka tapauksessa GH2+12-35 tarkentaa varmemmin kuin 5DII + 24.105. Siihen tosin ei valitettavasti paljoa vaadita..

    Ylipäänsä tuo Olympuksen päivitys oli tarpeen, koska Olympuksen aikaisempi autofokusjärjestelmä ole kehno. Eron huomasi jo Panasonicin GF1 + 14mm f/2.5 vs. Olympuksen EP-L 2 + sama linssi. Runko painaa mielestäni enemmän tässä yhtälössä.

 2. Olen ymmärtänyt, että Olympuksen uudempi tarkennussysteemi ei toimi nopeammin ja herkemmin kuin R-laseilla. Kyse on optiikan lävitseen päästämistä aallonpituuksista joita uusi tarkennustekniikka hyödyntää. Sen vuoksi epäröin tuon Panasonicin objektiivin kanssa, onhan se aika arvokas jos ei toimikaan kuten odotti.

  • Voihan se olla, että Olympuksen omat lasit toimivat tehokkaammin ja herkemmin sinun rungossasi, mutta sellaisessa tapauksessa ovat kyllä tehneet kehnon ratkaisun kuluttajan kannalta.

   Suosittelisin käymään jossain testaamassa lasia + runkoa ensin, jos epäilyttää. Tai jos nettikaupasta tilaat, niin varmista että palautuspolitiikka on kunnossa. Sillähän tuo asia hoituu..

 3. Minulla on ollut Panan 7-14/4 vaihtuvapolttovälinen objektiivi. Tätäkö ei lasketa sellaiseksi, jossa on muuttumaton valovoima koko polttovälillä?

  Kapa

  • No tokihan tuo on ollut, tarkoitus oli alunperin kirjoittaa normaalizoomi, mutta se on jäänyt jutusta pois. Kiitos kun muistutit asiasta 😉

 4. Hankin Panan 12-35mm f2.8:n aika pian kun se oli ilmestynyt ja olen käyttänyt sitä E-M5:n kanssa ihan vaan harrastepohjalta. Olen ollut tyytyväinen, vaikka alussa ennen sekä rungon että optiikan ensimmäisiä ohjelmapäivityksiä tarkennus saattoi hakea varsinkin jos kohteessa ei ollut tarpeeksi kontrastia. Joskun toukokuulla Olympus jakoi E-M5 -ohjelmapäivityksen, joka aiheutti todellisia vaikeuksia, mutta se korjattiin alle viikossa! Sen jälkeen ei ole ollut valittamista. Kameran ja optiikan laatu on tasapainossa.
  Olisi mielenkiintoista verrata Olyn 12-40 ja Panan 12-35 ominaisuuksia käytännössä.

  • Hyvä että olet ollut tyytyväinen! Sama juttu itselläni, sillä hankin itse asiassa GH3 + 12-35 kitin viime keväänä. Käytännössä on käynyt niin, että 12-35 istuu kameran nokalla 95 prosenttia ajasta. Kaikki muut objektiivit ovat jääneet todellä vähälle käytölle. Zoomialue on yksinkertaisesti niin passeli, vaikka välillä kyllä tulee kaivattua lisää pituutta kumpaankin päähän…

 5. Päivitysilmoitus: Panasonic GH3 käytössä | Pelivara

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: