Testissä: Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm f/2.8


Laadukasta kuvaa kaikilla aukoilla

Halusin testin aikana keskittyä kuvaamaan objektiivilla mahdollisimman erilaisissa tilanteissa, jotta saisin käsityksen objektiivista kokonaisuutena. En kuvannut varsinaisia kliinisiä studiotestikuvia, mutta muutaman kuvan eri aukoilla zoomausalueen ylä- ja alapäässä kuitenkin.

Kyseiset testikuvat eivät täytä mitää tieteellistä tai taiteellista standardia, mutta vahvistavat kuitenkin käsitystä objektiivin laadusta: Panasonic Lumix G X Vario 12-35 mm:n objektiivin kanssa ei paljoa tarvitse pohtia millä aukolla kuvaa. Kuvista saa hakemalla hakea laatueroja: nurkissa piirto täydellä aukolla on hitusen pehmeämpää, mutta ero on niin pieni että mielestäni sillä ei ole käytännön kuvaamisen kannalta mitään merkitystä. Myös vinjetointi ja kromaattiset aberraatiot pysyvät hyvin kurissa kaikilla aukoilla.

Optisia vääristymiä esiintyy jonkin verran, kuten zoomobjektiivilta sopii odottaakin.  Käytännön kuvaustilanteissa ottamistani kuvista havaitsin, että laajakulmapäässä se ilmenee hienoisena tynnyrivääristymänä, telepäässä hienoisena neulantyynyvääristymänä. Laajakulmapään tynnyrivääristymä on hieman helpommin havaittavissa ja se saattaa haitata kuvissa, joissa esiintyy paljon suoria linjoja. Käytännön kuvaustilanteissa sellaisiin tosin törmäsin harvoin.

Alla olevassa neljässä kuvassa on näkyvissä hieman vinkkiä siitä, millä tavalla optiikka toimii eri aukoilla. Kuvat on käsitelty neutraalisti alkuperäisistä raw-tiedostoista, Lightroomin terävöinnillä 25 (Detail sharpening 25-1.0-25-0) ilman vedostusvaiheen terävöintiä. Sen jälkeen ne on avattu OS X:n preview ikkunoissa rinnakkain, zoomattu 1:1 15-tuumaisen Retina MacBook Pron näytölle, mistä otettu kuvankaappaus. Kuvat aukeavat suurempina napsauttamalla.

1:1 rajaus @12mm, kuvan oikea reuna

1:1 rajaus @12mm, kuvan oikea reuna

1:1 rajaus @12mm, kuvan keskusta

1:1 rajaus @12mm, kuvan keskusta

1:1 rajaus @35mm, kuvan keskusta

1:1 rajaus @35mm, kuvan keskusta

1:1 rajaus @ 35mm, kuvan oikea alanurkka

1:1 rajaus @ 35mm, kuvan oikea alanurkka

Alla vielä molemmat kuvat täydessä koossa aukolla f/2.8 vertailun vuoksi. Kuvat aukeavat täydessä koossa napsauttamalla.

Lumix G Vario 12-35 @12mm f/2.8

Lumix G Vario 12-35 @12mm f/2.8

Lumix G Vario 12-35 @35mm f/2.8

Lumix G Vario 12-35 @35mm f/2.8

<< Sivu 2 Vakautta kuvaan | Sivu 4: Yhteenveto >>

11 Comments on “Testissä: Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm f/2.8

 1. Oletko tutkinut kuinka tarkennus toimii OM-D rungossa jossa ainakin Olympuksen omat toimivat todella luotettavasti ja nopeasti. Lähinnä vertailukohtana 12/2 ja 45/1.8.

  • Valitettavasti Tuota Olympuksen OM-D -runkoa ei ole minulla ollut käytössä. Mutta jos noihin 12/2:een ja 45/1.8:iin vertaa Panasonicia, ei siinä tarkennuksessa käytännössä ole juurikaan eroa, molempia noista siis käytän säännöllisesti. Kaikki ovat nopeita, mutta joissain tilanteissa tarkennusongelmia tulee vastaan.

   • Tämä on asia joka hieman askarruttaa. Onko olemassa yhdistelmiä järjestelmän sisällä jotka eivät ole ns. 100% yhteensopivia. Joutuihan Olympuskin uusimaan sarjan objektiiveja R-sarjaksi uuden tarkennustekniikan vuoksi. Voiko siis olla varma, että yhdistämällä nopean Panasonicin nopeaan Olympukseen yhdistelmä on enää nopea ja heikossakin valossa varma?

   • Oman kokemukseni mukaan tulos on riittävän varma. Testailin vajaa vuosi sitten OM-D:tä, eikä Panasonicin 25mm:n Leica f/1.4:n kanssa ainakaan ollut mitään ongelmia. Sanoisin että kontrasti-autofocus on päässyt lastentaudeistaan, en murehtisi sitä asiaa. Havaitsin hyvin pieniä ongelmia tilanteissa, missä millä tahansa kameralla olisi tullut ongelmia vastaan. Joka tapauksessa GH2+12-35 tarkentaa varmemmin kuin 5DII + 24.105. Siihen tosin ei valitettavasti paljoa vaadita..

    Ylipäänsä tuo Olympuksen päivitys oli tarpeen, koska Olympuksen aikaisempi autofokusjärjestelmä ole kehno. Eron huomasi jo Panasonicin GF1 + 14mm f/2.5 vs. Olympuksen EP-L 2 + sama linssi. Runko painaa mielestäni enemmän tässä yhtälössä.

 2. Olen ymmärtänyt, että Olympuksen uudempi tarkennussysteemi ei toimi nopeammin ja herkemmin kuin R-laseilla. Kyse on optiikan lävitseen päästämistä aallonpituuksista joita uusi tarkennustekniikka hyödyntää. Sen vuoksi epäröin tuon Panasonicin objektiivin kanssa, onhan se aika arvokas jos ei toimikaan kuten odotti.

  • Voihan se olla, että Olympuksen omat lasit toimivat tehokkaammin ja herkemmin sinun rungossasi, mutta sellaisessa tapauksessa ovat kyllä tehneet kehnon ratkaisun kuluttajan kannalta.

   Suosittelisin käymään jossain testaamassa lasia + runkoa ensin, jos epäilyttää. Tai jos nettikaupasta tilaat, niin varmista että palautuspolitiikka on kunnossa. Sillähän tuo asia hoituu..

 3. Minulla on ollut Panan 7-14/4 vaihtuvapolttovälinen objektiivi. Tätäkö ei lasketa sellaiseksi, jossa on muuttumaton valovoima koko polttovälillä?

  Kapa

  • No tokihan tuo on ollut, tarkoitus oli alunperin kirjoittaa normaalizoomi, mutta se on jäänyt jutusta pois. Kiitos kun muistutit asiasta 😉

 4. Hankin Panan 12-35mm f2.8:n aika pian kun se oli ilmestynyt ja olen käyttänyt sitä E-M5:n kanssa ihan vaan harrastepohjalta. Olen ollut tyytyväinen, vaikka alussa ennen sekä rungon että optiikan ensimmäisiä ohjelmapäivityksiä tarkennus saattoi hakea varsinkin jos kohteessa ei ollut tarpeeksi kontrastia. Joskun toukokuulla Olympus jakoi E-M5 -ohjelmapäivityksen, joka aiheutti todellisia vaikeuksia, mutta se korjattiin alle viikossa! Sen jälkeen ei ole ollut valittamista. Kameran ja optiikan laatu on tasapainossa.
  Olisi mielenkiintoista verrata Olyn 12-40 ja Panan 12-35 ominaisuuksia käytännössä.

  • Hyvä että olet ollut tyytyväinen! Sama juttu itselläni, sillä hankin itse asiassa GH3 + 12-35 kitin viime keväänä. Käytännössä on käynyt niin, että 12-35 istuu kameran nokalla 95 prosenttia ajasta. Kaikki muut objektiivit ovat jääneet todellä vähälle käytölle. Zoomialue on yksinkertaisesti niin passeli, vaikka välillä kyllä tulee kaivattua lisää pituutta kumpaankin päähän…

 5. Päivitysilmoitus: Panasonic GH3 käytössä | Pelivara

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: