Testissä: Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm f/2.8


NOTE: English version of the review in the english pages section.

Jokin aika sitten sain testattavaksi Panasonicin paremman X-sarjan normaalizoomin, joka on eittämättä Micro Four Thirds -kategoriassa zoom-objektiivien parhaimmistoa: Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm  f/2.8. Objektiivi on varsin mielenkiintoinen uutuus: onhan se ensimmäinen Micro Four Thirds normaalizoom-objektiivi, jossa on muuttumaton, kohtuullisen hyvä valovoima koko zoomalueella.

Millä tavalla objektiivi palvelee käyttäjää erilaisissa kuvaustilanteissa? Kohtuumittaisen testijakson jälkeen kirjoitin tämän asiaa tutkivan artikkelin. Artikkeli jakautuu neljään osaan, joista ensimmäisessä käsittelen objektiivin yleistuntumaa, toisessa kuvanvakaajan toimintaa, kolmannessa kuvanlaatua ja neljännessä vedän yhteen tulokset. Neljännen osan yhteydestä löytyy kuvagalleria testikuvineen.

Artikkelin sisältö

1. Jämäkkää tekoa – yleistä objektiivista (tämä sivu)
2. Vakautta kuvaan
3. Laadukasta kuvaa kaikilla aukoilla
4. Yhteenveto

Jämäkkää tekoa

Kun objektiivin ottaa käteensä, huomaa heti että kyseessä ei ole tavallinen kuluttajazoomi. Viimeistely ja työn jälki eroavat kuluttajahintaisista zoom-objektiiveista huomattavasti, kyseessä on käytännössä ammattilaistason objektiivi. Tästä kielii myös objektiivin ”Made In Japan” -merkintä, mikä japanilaisvalmistajan kohdalla kertoo siitä että ainakaan ihan halvimmissa tehtaissa tuotetta ei ole tehty. Panasonicin tyyliin objektiivin mukana tulee vastavalosuoja sekä säilytyspussi. Viimeistelyn ja ulkoasun suhteen uskallan jopa todeta, että kyseessä on paras markkinoilla olevista omiin käsiini kulkeutuneista Micro Four Thirds -objektiiveista. Panasonicin Lumix G X Vario 12-35mm f/2.8 ohittaa siis mielestäni viimeistelyssä jopa Panasonic Leica 25 mm f/1.4:n sekä Olympus 12mm f/2:n, joista molempia olen käyttänyt pidemmän aikaa lähes päivittäin.

Objektiivi tuntuu kädessä myös varsin painavalta ja suurelta. Micro Four Thirds -järkkäriksi suurehko Panasonicin GH2 sopii objektiivin jatkoksi varsin hyvin ja kokonaisuudesta muodostuu varsin sopusuhtainen, mutta pienemmän kameran kanssa se tuntuu eittämättä kohtuuttoman suurelta: taskuunmenevästä kamerasta ei ole paljonkaan iloa ellei objektiivi ole samaa kaliiberia.

GH2 + 12-35 @12mm

Panasonic GH2 + Lumix Vario G X 12-35mm f/2.8 @12mm

GH2 + 12-35 @35mm

Panasonic GH2 + Lumix Vario G X 12-35mm f/2.8 @35mm

Panasonic Lumix G X Vario 12-35 f/2.8 tuntuu laadukkaalta myös kuvattaessa. Tarkennus toimii hiljaisesti ja napakasti, eikä objektiivin kanssa tule tarkennusongelmia normaaliolosuhteissa. Tarkennusongelmiin törmäsin testin aikana ajoittain normaalia hämärämmissä olosuhteissa, joissa kohteiden kontrasti jäi muutenkin heikoksi. Tilanteet olivat tyypillisesti sellaisia, missä tarkentaminen olisi ollut haasteellista millä tahansa kameralla. Koska testasin objektiivia suurimmaksi osaksi GH2:n kanssa, voi olla, että kamerarungolla oli oma osansa onnistumisissa.

Objektiivi toimii hyvin myös videokuvauksessa ja siihen rakennettu optinen kuvanvakaaja auttaa vakauttamaan videota huomattavasti.
Sivu 2: Vakautta kuvaan >>

11 Comments on “Testissä: Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm f/2.8

 1. Oletko tutkinut kuinka tarkennus toimii OM-D rungossa jossa ainakin Olympuksen omat toimivat todella luotettavasti ja nopeasti. Lähinnä vertailukohtana 12/2 ja 45/1.8.

  • Valitettavasti Tuota Olympuksen OM-D -runkoa ei ole minulla ollut käytössä. Mutta jos noihin 12/2:een ja 45/1.8:iin vertaa Panasonicia, ei siinä tarkennuksessa käytännössä ole juurikaan eroa, molempia noista siis käytän säännöllisesti. Kaikki ovat nopeita, mutta joissain tilanteissa tarkennusongelmia tulee vastaan.

   • Tämä on asia joka hieman askarruttaa. Onko olemassa yhdistelmiä järjestelmän sisällä jotka eivät ole ns. 100% yhteensopivia. Joutuihan Olympuskin uusimaan sarjan objektiiveja R-sarjaksi uuden tarkennustekniikan vuoksi. Voiko siis olla varma, että yhdistämällä nopean Panasonicin nopeaan Olympukseen yhdistelmä on enää nopea ja heikossakin valossa varma?

   • Oman kokemukseni mukaan tulos on riittävän varma. Testailin vajaa vuosi sitten OM-D:tä, eikä Panasonicin 25mm:n Leica f/1.4:n kanssa ainakaan ollut mitään ongelmia. Sanoisin että kontrasti-autofocus on päässyt lastentaudeistaan, en murehtisi sitä asiaa. Havaitsin hyvin pieniä ongelmia tilanteissa, missä millä tahansa kameralla olisi tullut ongelmia vastaan. Joka tapauksessa GH2+12-35 tarkentaa varmemmin kuin 5DII + 24.105. Siihen tosin ei valitettavasti paljoa vaadita..

    Ylipäänsä tuo Olympuksen päivitys oli tarpeen, koska Olympuksen aikaisempi autofokusjärjestelmä ole kehno. Eron huomasi jo Panasonicin GF1 + 14mm f/2.5 vs. Olympuksen EP-L 2 + sama linssi. Runko painaa mielestäni enemmän tässä yhtälössä.

 2. Olen ymmärtänyt, että Olympuksen uudempi tarkennussysteemi ei toimi nopeammin ja herkemmin kuin R-laseilla. Kyse on optiikan lävitseen päästämistä aallonpituuksista joita uusi tarkennustekniikka hyödyntää. Sen vuoksi epäröin tuon Panasonicin objektiivin kanssa, onhan se aika arvokas jos ei toimikaan kuten odotti.

  • Voihan se olla, että Olympuksen omat lasit toimivat tehokkaammin ja herkemmin sinun rungossasi, mutta sellaisessa tapauksessa ovat kyllä tehneet kehnon ratkaisun kuluttajan kannalta.

   Suosittelisin käymään jossain testaamassa lasia + runkoa ensin, jos epäilyttää. Tai jos nettikaupasta tilaat, niin varmista että palautuspolitiikka on kunnossa. Sillähän tuo asia hoituu..

 3. Minulla on ollut Panan 7-14/4 vaihtuvapolttovälinen objektiivi. Tätäkö ei lasketa sellaiseksi, jossa on muuttumaton valovoima koko polttovälillä?

  Kapa

  • No tokihan tuo on ollut, tarkoitus oli alunperin kirjoittaa normaalizoomi, mutta se on jäänyt jutusta pois. Kiitos kun muistutit asiasta 😉

 4. Hankin Panan 12-35mm f2.8:n aika pian kun se oli ilmestynyt ja olen käyttänyt sitä E-M5:n kanssa ihan vaan harrastepohjalta. Olen ollut tyytyväinen, vaikka alussa ennen sekä rungon että optiikan ensimmäisiä ohjelmapäivityksiä tarkennus saattoi hakea varsinkin jos kohteessa ei ollut tarpeeksi kontrastia. Joskun toukokuulla Olympus jakoi E-M5 -ohjelmapäivityksen, joka aiheutti todellisia vaikeuksia, mutta se korjattiin alle viikossa! Sen jälkeen ei ole ollut valittamista. Kameran ja optiikan laatu on tasapainossa.
  Olisi mielenkiintoista verrata Olyn 12-40 ja Panan 12-35 ominaisuuksia käytännössä.

  • Hyvä että olet ollut tyytyväinen! Sama juttu itselläni, sillä hankin itse asiassa GH3 + 12-35 kitin viime keväänä. Käytännössä on käynyt niin, että 12-35 istuu kameran nokalla 95 prosenttia ajasta. Kaikki muut objektiivit ovat jääneet todellä vähälle käytölle. Zoomialue on yksinkertaisesti niin passeli, vaikka välillä kyllä tulee kaivattua lisää pituutta kumpaankin päähän…

 5. Päivitysilmoitus: Panasonic GH3 käytössä | Pelivara

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: