Testissä: Kata 3N1 Pro-25 PL


Kata 3N1 Pro-25 PL

Katan slinglaukuissa on kirjoitushetkellä tarjolla kaksi tuoteperhettä: 3N1 Pro Light ja 3N1 D-Light. Mainituista tuoteperheistä ensimmäinen on tarkoitettu enemmän Pro-käyttäjille, toinen sisältää uudelleensuunnitellut versiot Katan klassisista 3N1-slinglaukuista. Pro-tuoteperheestä löytyy kaksi laukkua,  3N1 Pro-25 PL sekä 3N1 Pro-35 PL, joista sain jokin aika sitten testiin pienemmän 3N1 Pro-25 PL -laukun. Hintaluokka Suomessa on noin 190 euroa, katsotaan miten hyvin laukku palvelee aktiivista käyttäjää.

Uusia ominaisuuksia

Alkuun pieni vertaus Katan vanhempaan perusslingiin, 3N1-22:een. Uuden laukun kohdalla huomio kiinnittyy ensimmäiseksi ulkonäköön. Laukun kantokahvassa, vetoketjujen päissä, toisessa hihnassa ja laukun etupuolen vetoketjukujassa on käytetty oranssia tehosteväriä tuomaan eloa muuten mustaan laukkuun.

Kaksi marjaa: 3N1-22 ja 3N1-25PL

3N1-22 ja 3N1 Pro-25 PL ovat ulkomitoiltaan lähes samankokoiset, mutta käytännössä eroa on kuitenkin merkittävästi. Katan uutukaisessa on pari taskua enemmän, ylhäällä oleva kahva on käännetty toisinpäin ja viimeistelyä on muutenkin viety pidemmälle laukun kaikilla osa-alueilla.

Koko etupuolen matkalla kulkevan vetoketjun alta paljastuu samanlainen kevytrakenteinen irrotettava tukiruoto, kuin joissakin Katan muissa repuissa. Ideana lienee, että ruoto torjuu iskuja laukun etupuolelta, mutta sen voi halutessaan ottaa laukusta pois. Tukiruodon alla ylempänä on lisäksi pari lenkkiä, joista jalustan voi kiinnittää laukkuun, yhdessä mukana tulevan irrotettavan jalustapussukan kanssa.

Laukussa huomaa myös muita toiminnallisia eroja aikaisempaan malliin verrattuna: etupuolelle on tullut kaksi pikkutaskua lisää, joihin voi sijoittaa valokuvaustarvikkeita tai jotain muuta sälää. Perusideansa puolesta laukku muistuttaa edeltäjäänsä. Kaiken kaikkiaan mainitut muutokset ovat selkeästi askelia eteenpäin.

Taskuissa Vesipullo (1/3 l) ja aurinkolasit kotelossaan. Vesipullotasku ei ihan mahdu kiinni, joten se voisi olla hitusen suurempi. Kuvassa näkyvissä myös tukiruoto sekä jalustatelineen ylemmät kiinnikkeet.

Kata 3N1 Pro-25 PL -laukussa tulee mukana erityinen irrotettava tasku, jolla jalustan saa laukkuun kiinni kahdesta kohtaa: ylempää tai alempaa. Ideana on, että jalat pujautetaan taskun sisään ja kiinnitys varmistetaan ylempää, irrotettavalla hihnalla tukiruodon takana olevasta lenkistä.

Jalusta kiinni laukussa: alempana irrotettava tasku, ylempänä irtohihna kiinni ruodon takaa

Kelpo arkilaukku monenkokoiselle kalustolle

Kata 3N1 Pro-25 PL on pystysuunnassa keskikokoisen repun kokoinen, mutta kapeampi. Kapeus tarkoittaa käytännössä että pidempi täysikokoisen kennon kameran objektiivi (esim. 70-200 f/2.8 tai vastaava) ei tahdo oikein mahtua mukaan. Kameraosasto ja selkäpuolella oleva iPad/netbook-osasto tekevät kuitenkin sen, että laukusta saa halutessaan liiankin painavan sen kapeaan profiiliin nähden.

Mikrojärkkärikalusto (Peilitön APS-C tai Micro / Four Thirds) kulkee laukussa näppärästi ja tilaa jää vielä muillekin varusteille reilusti. Mukaan mahtuu helposti kamerarunko + salama + 4-6 objektiivia niiden koosta riippuen. Yllä olevassa kuvassa näkyvillä laukussa kulkeneet Panasonic GH2 + 12-35 f/2.8 objektiivi, Panasonic GX1 + Olympus 12mm f/2, Panasonic Leica 25mm f/1.4, Panasonic 14-42mm Powerzoom, Apple iPad (3), iPhone 4 sekä akkuja, lisävarusteita ja muuta sälää. Kameraosastoon on tuossa tapauksessa jäänyt vielä tilaakin, joten mukaan olisi saanut vaikkapa salaman ja 35-100mm tai vastaavan objektiivin.

Ei laukku häpeä suuremmankaan kamerajärjestelmän kanssa: Suurehko järkkäri kuten Canon 5D mk II + salama + 3 objektiivia kulkevat mukana myös kohtuullisen hyvin. Tällöin kameraosasto tosin alkaa olemaan jo varsin täynnä ja voi olla että osa varusteista pitää siirtää laukun yläosaan erilliseen osastoon. Alla olevat kuvat kertovat tarkemmin, miltä laukku näyttää kun se on lastattu täyteen suuremman järjestelmän kanssa.

Canon 5D +24-105 f/4 IS L, 35 f/1.4 L, 85 f/1.8, iPad, akkuja, tarvikkeita, jne..

Täynnä tavaraaa: Canon 5D +24-105 f/4 IS L, 35 f/1.4 L, 85 f/1.8, 530 EX II, iPad, akkuja, tarvikkeita, jne..

Näkyvissä Canon 5D mk II + 24-105 f/4 IS L sekä Blackrapid Classic RS-4 hihna (yläpuolella)

Vasemmalla Canon EX430 II -salama ja EF 35mm f/1.4 L

Oikealla Canon salamajohto, LensPen-puhdistuskynä, 12mm loittorengas pussukassa ja EF 85mm f/1.8

Yläosasto täynnä: oranssissa pussukassa USB-johto ja iPadin kortinlukija ym., punaisessa pussukassa buranat ja muuta tarpeellista, sadehuppu, pussukka akuille, salamakalvoja ja diffuusori, niiden takana vetoketjutaskussa muistivihko ja kyniä, pikkulokerossa iPhone ja kuulokkeet omassa pussukassaan

Apple iPad 3 omassa lokerossaan. Kuvasta näkee hyvin, että osastoon jäisi tilaa myös muille tarpeellisille tavaroille.

Sivulta avattava kameraosaston luukku toimii hyvin kantotavasta riippumatta ja laukusta saa kaivettua kameran aina normaalia selkäreppua nopeammin. Sivuläpän avaaminen onnistuu onnistuu vaikka laukku olisi selässä, slinginä tai reppuna. Muut kuin keskellä oleva päälokero ovat tosin hieman hankalampia saavuttaa sivuläpän kautta, sillä keskellä olevan kameran joutuu ottamaan pois laukusta, mikäli muista lokeroista haluaa kaivaa tavaroita.

Kameraosaston alimmaisiin lokeroihin pääseekin käsiksi myös laukun alaosassa olevasta luukusta samalla tavalla kuin perinteisemmässä kamerarepussa, mutta laukun joutuu tällöin ottamaan pois selästä ja laskemaan maahan. Allaolevassa kuvassa on menty kameraosastoon mainitulla tavalla, suoraan takakautta. Kannattaa huomata, että toinen sivuosasto (se, jossa ylemmissä kuvissa on salamajohto, EF 85mm ja muuta sälää) jää tällöin piiloon.

Panasonic GH2 + 12-35 f/2.8, Panasonic Leica 25mm f/1.4, Panasonic GX1 + Olympus 12mm f/2, sen alapuolella akut ja muistikortit. Edellisissä kuvissa avattu sivuläppä on tässä kuvassa osaston vasempana seinämänä.

Slingback-hybridi

3N1 Pro-25 PL on tyypiltään ns. Slingback-laukku. Slingback-laukun ideana on, että laukun voi heilauttaa yhden hihnan varassa selkään, jolloin se toimii eräänlaisena repun ja olkalaukun yhdistelmänä. Kameravarusteisiin pääsee käsiksi kyljessä olevasta aukosta, mikä nopeuttaa kameran esille ottamista. Laukku toimii myös kuvattaessa tukena kyynärpäille, silloin kun se on heilautettu selästä vartalon etupuolelle.

Koska slingback-toiminnon idea on, että laukun voi heilauttaa yhden hihnan varassa selkään, on laukku suunniteltava toimimaan yhtä hyvin vasen- tai oikeakätisille. Kameraosaston lokerointi pitää ensin muuttaa vastaamaan kätisyyttä, sillä vain toinen sivuläpistä on kulloinkin suunniteltu avattavaksi. Slingin kätisyyden suhteen Kata on ratkaissut asian niin, että käytössä on kerrallaan ainoastaan yksi hihna ja toinen on piilottetuna laukun selkäpuolella olevaan piilotaskuun. Ongelmallista on, että piilotettu hihna muuttaa selkäosan muodon laukun kantamisen kannalta epämiellyttäväksi, varsinkin kun tämän yhdistää siihen, että laukkuun mahtuu painavakin kamera objektiivien kanssa.

(1) Hihnojen käyttäminen: laukku perinteisenä selkäreppuna

(2) Hihnojen käyttäminen: yhden hihnan sling

(3) Hihnojen käyttäminen: X-asento

Hihnojen käyttöä voi muuttaa siten, että laukku toimii kolmella eri tavalla. (1) Perinteinen selkäreppumainen asettelu tuntui aluksi toimivimmalta, ainakin jos laukussa oli paljon tavaraa. (2) Slingasennossa vain yksi hihna on käytössä. (3) X-asento on oikeastaan slingasennon ”seuraava taso”, missä hihnat vedetään ristiin rintakehän yli, jolloin laukku pysyy hyvin paikallaan myös rintakehän kohdalta. Huonona puolena on, että tällöin toinen hihnoista pitää irroittaa aina kun laukusta haluaa kaivaa jotakin tai sen haluaa pois selästä. Pienellä totuttelulla hihnan oppii kuitenkin irrottamaan ja kiinnittämään varsin nopeasti.

Testauksen alkuvaiheessa kannoin laukkua paljolti samalla tavalla kuin normaalia selkäreppua, koska aluksi singmoodissa piilotin aina hihnan selkäosan sisään, missä se sitten painoi ikävästi. Vasta kun pakotin itseni kokeilemaan laukkua uudemman kerran slingmoodissa, tajusin miten sen saa käytännössä toimimaan: toinen hihna pidetään roikkumassa vapaana laukun sivussa, eikä sitä yritetäkään tukkia selkäosan sisäpuolelle.

Lisäbonuksena laukun saa tällöin myös nopeasti kiinnitettyä toisella hihnalla ristiin ns. X-asentoon, jolloin laukku on selässä paljon tukevammin. Irrallaan roikkuvasta hihnasta laukun saa myös nopeasti ja näppärästi nostettua selästä pois. Tämä on pidemmän päälle osoittautunut parhaaksi tavaksi kantaa laukkua ja siitä onkin tullut kestosuosikki esimerkiksi syksyn työmatkapyöräilyssä.

Satoi tai paistoi

Laukun materiaali tuntuu pitävän kosteutta pois jo sinällään varsin hyvin, mutta mukana tulee lisäksi huppu, joka antaa tarvittaessa lisäsuojaa elementtejä vastaan. Hupussa on kaksi puolta, tumma ja kiiltävä hopea. Tumma puoli on tarkoitettu käytettäväksi kosteutta, hopeinen puoli lämpöä vastaan. Syystä tai toisesta sadehupulle on tuntunut tänä vuonna olevan varsin usein käyttöä.

Suojahupun huono puoli on, että jalustan kiinnittämisen laukkuun voi unohtaa, mikäli sadehuppua joutuu käyttämään. Ainoa ratkaisu tällaisessa tilanteessa lienee jalustan kantaminen kädessä, sillä sitä ei voi kiinnittää laukkuun kun huppu on paikallaan.

Suojahupun tumma puoli: sadetta vastaan

Suojahupun kiiltävä puoli: autiomaan kuumuutta vastaan

Hupussa itsessään on pari pientä lenkkiä, jotka voi puikata netbook/tablettiosaston vetoketjun yli meneviin kiinnikkeisiin, jolloin huppu pysyy varmasi paikallaan eikä pääse putoamaan.

Yhteenveto

Kaikenkaikkiaan Katan uutukainen on varsin toimiva slinglaukku. Vanhempaan, 3N1-22-malliin verrattuna parannukset ovat hyviä ja laukun designia on selkeästi viety eteenpäin lähes kaikilla osa-alueilla. Laukku on tukevan oloinen ja viimeistely, kuten tikkaukset ja materiaalit tuntuvat hyviltä. Laukussa on riittävästi myös pehmusteita suojaamassa arvokasta kalustoa.

Mitään suuria puutteita laukussa ei ole paria pientä parannuskohdetta lukuunottamatta. Joten Kata, jos kuuntelet, ota onkeesi varsinkin lopussa olevat vinkit aktiivikäyttäjältä:

Hyvää

 • Uudet ulkotaskut auttavat varusteiden organisoinnissa, merkittävä parannus vanhempaan malliin verrattuna
 • Sling toimii hyvin, kunhan sitä opettelee käyttämään oikein: toista hihnaa ei kannata yrittääkään tunkea selkäosassa olevaan piilotaskuun
 • Suojahuppu, etenkin sen sadepuoli on tänä vuonna tuntunut olevan erityisen tarpeellinen
 • Viimeistely: materiaalit ja työnjälki tuntuvat laadukkailta
 • Ulkonäkö ja laukun profiili: kapea laukku sopii hyvin aktiiviselle käyttäjälle
 • Kaikin puolin varsin tasapainoinen kokonaisuus: laukun koko pysyy kohtuullisena, mutta siihen saa mahtumaan halutessaan varsin paljon tavaraa

Kehitettävää

 • Netbook/tablettiosaston uudelleensuunnittelu. Esimerkiksi iPadia kannettaessa osastoon jäisi tilaa muullekin tavaralle, mutta niitä ei voi oikein sijoittaa iPadin ala- tai yläpuolelle. Tavaroilla on taipumus valua osastossa päällekkäin, jolloin ne alkavat painaa selässä ikävästi. Osaston voi yrittää jakaa kahtia siinä olevalla irtopehmusteella, mutta myös se valuu. Löytyisikö jokin pitävä mekanismi, jolla osaston voisi jakaa kahtia?
 • Yläosaston koon hienoinen kasvattaminen. Laukun yläosan osasto jää nykyisessä koossa hitusen liian pieneksi. Tästä kertoo esimerkiksi se, että osastossa olevaan pieneen ilmeisesti kännykälle tarkoitettuun lokeroon ei tavanomainen älypuhelin (iPhone 4, iPhone 5:sta puhumattakaan) tahdo oikein mahtua sillä lokero jää lyhyeksi. Yläosaan on myös vaikea saada mahtumaan kovin paljoa eväitä tai muuta tarpeellista, mikä olisi joskus tarpeen. Myös omat, pyhitetyt lokerot parille kynälle olisivat paikallaan yläosastossa.
 • Katan ratkaisu jättää irrotettava muistikorttitasku pois 3N1 Pro-25 PL:stä mietityttää. Vaikka 3N1-22:n tarralla kiinnitettävä tasku ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla, tulee mieleen olisiko joku vastaava, mutta paremmin suunniteltu osa ollut hyvä idea. Nykyisellään kun muistikorteille ja vastaaville ei oikein ole pyhitettyä paikkaa laukussa.
 • Vesipullolle ei laukussa varsinaisesti ole paikkaa, vaikka sellaisena onkin toiminut toinen laukun takaosassa olevista ulkotaskuista.

Galleria

Katso lisää kuvia laukusta oheisesta galleriasta. Kaikki kuvat (C) Mika Karhulahti 2012.

One Comment on “Testissä: Kata 3N1 Pro-25 PL

 1. Päivitysilmoitus: Testissä: Kata Revolver-8 PL | Pelivara

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: