Adobe Lightroom 4 julkistettu


Viime päivät ovat olleet niin hektisiä, että meinasi tyystin mennä ohitse Adoben uusimman Lightroom version julkistus.

Ulkona on joka tapauksessa, ja parasta on, että hinta on pudonnut alaspäin kohtuullisen paljon. Täysversio maksaa nyt alvillisena 134,07 € (aikaisemmin lähes 300€), päivitysversio 76,26€. Tuotteen voi tilata ja ladata suoraan Adoben sivuilta.

Ohessa pikaisesti listaa uusista ominaisuuksista (tein esityksen muutama viikko sitten betaversion pohjalta), palaan asiaan myöhemmin hieman perusteellisemmin.

11 Comments on “Adobe Lightroom 4 julkistettu

  • Mitä tarkoitat? En juurikaan käytä ACR:ää, mutta minun mielestäni Lightroomin pikanäppäimet ovat olleet sangen hyödyllisiä jo edellisissäkin versioissa.. Esim näkymien vaihto, työkalujen valinta jne. Onko ACR:ssä jotain, joka on hoidettu mielestäsi paremmin?

 1. Tarkoitan ACR:ssä säädöstä toiseen liikkumista sarkaimella (alaspäin) ja shift+sarkain (ylöspäin) ja säätimien lukuarvojen muuttamista nuolinäppäin (ykköset) shift+nuolinäppäin (kympit). Kuvan voi säätää tarttumatta hiireen laisinkaan. Toimii kaikissa ACR:n paneeleissa.

  LR 3:ssa ei ollut vastaavaa ja hiireen joutui tarttumaan turhan usein. Jotain komentoja Develop-modulissa oli, mutta aika keskeneräinen systeemi oli. Tämä oli syy, miksi LR:n hakkiminen jäi tulevaisuuteen. LR on muilta osin kyllä erittäin toimiva ja monipuolinen.

  -pete-

  • Ahaa, ok. Kyllä sarkaimet ja nuolinäppäimet toimivat jo kolmosessakin, mutta lukuarvokenttä pitää ensin napsauttaa aktiiviseksi. Kun kentän on aktivoinut, voi sarkaimilla liikkua myös paneelista toiseen näkyvillä olevien paneelien välillä.

   Lukuarvothan voi säätimiin syöttää myös suoraan..

   -Mika-

 2. Luulisi, että molemmat RAW-muuntimet toimisivat samoilla (perus)komennoilla – ovathan ne samasta puulaakista. Tosin logiikka ei taida olla Adoben vahvimpia puolia (joissain asioissa), mutta kai vallitsevaan käytäntöön on omat syynsä…

  LR:ssa pystyy muistaakseni joitain pikakomentoja koodailemaan itsekin. Toimisikohan tämä Develop-osion kohdalla myös..?

  -pete-

 3. MAP-moduli käyttää Googlea karttapohjana. Googlella on puolestaan omat käsityksensä kuvien IPR:stä.

  Onko 150% varmaa, että laittaessani kuvia MAP-moduliin kartalle, ne eivät millään tavalla kuvaudu Googlelle ja vuoda sitä kautta jossain vaiheessa julkisuuteen?

  Koordinaattien kirjoittaminen metaan onnistuu hyvin tehokkasti isoina erinä, joten suuriin vahinkoihinkin on mahdollisuuksia. Tein tietenkin testin, eikä se ainakaan nyt osoittanut näitä oireita.

  Mielenkiintoista oli myös huomata, että Jeffrey Friedelin pluginilla kirjoitetut koordinaatit eivät näy Lightroom 4:ssa. Ilmeisesti ne käyttävät tiedostossa headerissa eri kohtia. Hyvä, että dataloggerin tiedostot olivat huolelliseti tallella, sieltähän ne sitten siirtyvät paikalleen taas.

  Ja viimeiseksi: onko olemassa työkalua, jolla saa keywordit ja koordinaatit kirjoitettua ulos varmistusta varten? Siis pitäisi saada listaus tiedostoista ja kuhunkin kiinnitetyistä keywordeistä ja koordinaateista.

  Sauli

  • Enpä usko, että Adobe olisi rakentanut LR:ään sellaista pommia. Yrityksen liiketoiminta perustuu kuitenkin siihen, että valokuvaajat käyttävät heidän tuotteitaan ja valokuvaajat ovat kuitenkin kohtuullisen tiukkoja Copyrighteistaan kuvien suhteen. Eiköhän sen toisaalta huomaisi, jos kuvat alkaisivat siirtymään Googlelle, ihan pieniä kuvia eivät tämän päivän kamerat kuitenkaan tee 🙂

   Tietääkseni tuollaista mainitsemaasi työkalua ei ole, mutta Lightroomissa itsessään jotain toimintoja siihen liittyen. Juuri nyt ei ole aikaa paneutua, mutta palaan asiaan.

   -Mika-

   • Näin minäkin luulen, mutta asia kannattaa selvittää pohjia myöten. Viime aikoina on ilmennyt täysin uskomattomia juttuja juuri yksityisyyden suojjan ja IPR-suojien alueella.

    Käyttäjän on mahdotonta huomata esikatselukuvien siirtymistä ja niitähän LR tekee / kiinnittää kartan päälle. Ovat varsin pieniä tiedostokooltaan.

    LR:sta saa exportattua koko keyword-listan .txt-muotoon, mutta en ole löytänyt mahdollisuutta poimia kunkin kuvan keywordejä muuten kuin tulostamalla ne. Tulosteeseen voi valita mukaan kuvainfon, johon taas saa liitettyä IPTC.n puolelle eräänä vaihtoehtona keywordit. Sillonkaan ei saa muuta kuin kunkin kuvan keyword-hierarkian alimman tason mukaan. Kuvien printtaaminen varmistuksen vuoksi ei tietenkään ole kovin toimiva vaihtoehto.

    Sauli

 4. Adobe on ilmeisesti niin köyhä firma että piti rumasti rahastaa!

  Vähän aikaa sitten tuli Adobelta mainosuutinen; Nyt Lightroom puoleen hintaan!

  Pienellä budjetilla kituuttavana totesin, että viimein saan sen hankituksi. tilasin helmikuun alussa ja hinta vähän yli 150e. Kohta sitten tuli tieto että Adoben uusi Lightroom 4 on ilmestynyt ja hinta on pudotettu puoleen!

  Minulle ja varmaan myös monelle muullekin myytiin vanhentunut (ainakin neloseen nähden) ohjelma puoleen hintaan ja uutta alkoivat heti perään kauppaamaan samalla hinnalla (ei siis mitään huipputarjousta pelkästään vaan hinnan muutos).

  Viime viikolla tiedustelin ilmaisen nelospäivityksen mahdollisuutta, koska tulin rahastetuksi viime tingassa. Asiakaspalvelija arveli että eiköhän asia korjaantune, toki sen päälliköt päättävät. Tänään 19.3 soitin ja tiedustelin mikä on tilanne; sain suullisesti vastauksena että ei päivitetä.

  No toivottavasti se Adoben monopoli alkaa lähiaikoina/vuosina murenemaan kun kilpailijatkin alkanevat tosissaan panostaa omien ohjelmiensa kehittämiseen.

  Jäi niin paha maku suuhun (ohjelma/ohjelmathan on sinällään hyviä) että omalta osaltani tulen aina mainostamaan Adoben tapaa rahastaa asiakkaita.

  • Adobellahan (valitettavasti) on pitkä historia juuri tuolla rahastamisen saralla. Itse olen aina melko varovainen erilaisten ”alennus”-kampanjojen kohdalla. Tällä hetkellähän taitaa olla CS 5.5:n alennusmyynti, mutta CS 6 on nurkan takana. Toisaalta ihan normaalia liiketoimintaa, toisaalta kuluttajan näkökulmasta tuollaisesta jää hieman paha maku suuhun..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: