Poikkitieteellistä salamapeliä


Micro Four Thirds -kamerat ovat osa yhteisesti sovittua järjestelmää valmistajasta riippumatta. Eri valmistajien lisälaitteet toisin sanoen toimivat yhteen tiettyjen speksien puitteissa. Valokuvauksessa eräs tärkeimmistä lisälaitteista on salama, jonka saa irrotettua kamerarungosta. Esimerkiksi Olympuksen salama toimiikin hienosti yhteen Panasonicin rungon kanssa. Tähän yhtälöön tulee kuitenkin mukaan musta hevonen m43-ryhmän ulkopuolelta: Canon.

Olympus FL-36R + Canon OC-E3

Ostin Olympuksen FL-36R -salaman digiexpo-messuilta syksyllä 2010, pikkusalama lisää kummasti GF-1:n toiminnallisuutta monissa tilanteissa. Olympuksen salama toimii yhteen GF1:n kanssa, kunhan TTL-informaatio välitetään kamerasta salamaan pinnien kautta. Salaman langaton ohjaaminen onnistuu valitettavasti ainoastaan manuaalisen orjatilan avulla. Mutta onnistuu kuitenkin. Tässä kohtaa luonnollisesti toivoisi, että m43-valmistajat pelaisivat paremmin yhteen, jolloin salaman langaton TTL-ohjaus onnistuisi Olympuksen runkojen lisäksi myös Panasonicin rungoilla.

Panasonic GF1, Canon OC-E3 välitysjohto sekä Olympus FL36R -salama

Vaikka minulla on ollut välitysjohto vuosia Canonin 5D-kameran kanssa, sitä on tullut käytettyä luvattoman vähän. Pienen kameran ja LCD-näytön kanssa salaman irrottaminen kamerasta vain tuntuu onnistuvan näppärämmin: kuvan sommittelu, silloin kun toisessa kädessä on kamera ja toisessa salama, on helpompaa LCD-näytöllä kuin etsimellä.

Edellisen kuvan kombo käytössä. Kannattaa huomata, että salamassa on ollut välähdyspään edessä HONLin Speedstrapillä kiinnitetty puolilämmittävä kalvo (1/2 CTO) sekä kuvassa oleva pehmentävä "sukka", Ilman salamaa kasvot olisivat jääneet tummiksi (tai tausta vaalentunut liikaa jos kuvaa olisi valotettu kasvojen mukaan), sillä kuvassa oleva päävalonlähde on katossa oleva lamppu kuvan henkilön takana. Kupin varjot kertovat hyvin eri valonlähteiden, kattolampun ja salamavalon suunnan.

Hauskinta tosiaan on, että minun ei tarvinnut tosiaankaan ostaa erikseen m43-yhteensopivaa välitysjohtoa, sillä Canonin johto toimii tähän tarkoitukseen. Johto välittää jopa TTL-informaation salaman ja kameran välillä. Tämä johtuu kuulemani mukaan siitä, että Canonin salamajärjestelmä käyttää samoja pinnejä kuin Olympuksen sillä erolla, että Canonilla on yksi pinni enemmän käytössä. Liika ei haittaa, toisin päin homma ei toimisikaan.

Jos käytössä on siis Canon-järjestelmän välitysjohto sekä Micro Four Thirds -järjestelmän runko ja salama, voi salamalla kuvata ihan samalla tavalla kuin jos salama olisi kiinni rungossa!

Canon 580EX II m43-salamana?

Hupi ei kuitenkaan lopu tähän. Mikäli käytössä on Canonin 580EX II -salama, voi sitä hyödyntää ns. Automatic-tilassa. Automatic-tilan saat 580EX II -salamassa päälle seuraavasti:

1. Paina ensin C.Fn -painiketta kunnes Fn-numerot ilmestyvät näkyviin.

2. Kaiva esiin Fn 5

3. Muuta sen arvo 0:sta 3:een.

Automatic-tila on nyt käytössä ja se toimii myös Micro Four Thirds -kameroiden kanssa! Salamasta tarvitsee muuttaa ainoastaan aukko ja ISO-arvo vastaamaan kamerassa käytössä olevia arvoja. Salama säätää valotuksen muilta osin automaattisesti ja osaa huomioida jopa etäisyyden kohteeseen sekä sen, heijastetaanko salama katosta tms. Jos salamavalo vinjetoi, kannattaa salaman zoomausta muuttaa vastaamaan käytössä olevaa 35mm-vastaavaa polttoväliä.

Normaali ETTL-tilaan pääsee muuttamalla Custom Funktio 5:n arvon takaisin 0:aan.

3 Comments on “Poikkitieteellistä salamapeliä

  1. En oikein ymmärtänyt tästä että saako fl36r salamaa käyttää suoraan canonissa? ilman välipalasia ilman että mitään vaurioita syntyy? kamerana eos60D.

    • Ei, mutta Canon 580EXII:sta voi käyttää m43-kameroiden kanssa siinä tietyssä moodissa. Toisin päin homma ei pelaa (FL36R).. Tai enpä ole kyllä testannut, voihan se toki toimiakin, sillä FL35R:ssä on myös manuaalimoodi, mutta pointti on että jos on jo 580 EXII, niin kuin monella m43-rungon kakkosrungoksi hommaavalla kuvaajalla on, voi sitä käyttää m43-rungon kanssa melko kivuttomasti ilman että tarvitsee manuaalimoodissa säätää salaman tehoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: