Quo Vadis, Panasonic?


Aikaisemmin tänään kuvitettu vahvistamaton, mutta sangen uskottava huhu herätti pohtimaan Micro Four Thirds -järjestelmän tulevaisuutta ja erityisesti siinä mukana olevan Panasonicin strategiaa.

43 Rumors -sivusto on julkaissut pari kuvaa Panasonicin uudesta powerzoom-objektiivista, joka tulee mahdollisesti korvaamaan kittiobjektiivin uusissa Panasonicin kameroissa tulevaisuudessa. Objektiivissa ei ole perinteistä zoom-rengasta, vaan zoomaaminen tapahtuu moottoria ohjaavan kytkimen avulla. Tässä vaiheessahan tämä powerzoom-objektiivi on kuitenkin edelleen vahvistamaton huhu. Voit lukea lisää 43 rumorsin sivuilta.

Jos huhu pitää paikkansa, on se jälleen uusi todistus Panasonicin viimeikaisesta linjasta, jonka mukaisesti M43-tuotteita kaupitellaan valokuvaksen aktiiviharrastajien, puoliammattilaisten ja ammattilaisten sijaan peruskuluttajille. Edelliset merkit tästä olivat Panasonicin GF2 ja GF3-kamerat, jotka olivat mainion GF1:n jälkeen aimo harppaus yksinkertaisempaan suuntaan.

Samoilla sivuilla on huhuttu Panasonicin GF7-kamerasta, joka huhujen mukaan olisi tuloillaan ehkä vuodenvaihteen jälkeen. Moni toivoisi kyseisen mallin olevan Felix-linnun lailla tuhkasta nouseva uudistettu M43-versio ”vanhasta” klassikosta, Panasonic DMC-L1-kamerasta. Viimeaikaisen kehityksen perusteella kyseinen katukuvaajan märkä päiväuni ei vaikuta kovinkaan todennäköiseltä. Toivon olevani väärässä.

Kaiken kukkuraksi Sony julkaisi tänään uuden NEX-7 -kameran, jonka suunnittelua on viety muihin Sonyn Nex -kameroihin verrattuna valokuvauksen aktiviiviharrastajaa miellyttävämpään suuntaan: kyseinen kamera on kohtuullisen kokoinen ja vaikuttavan näköinen high-end -kamera, joka on varustettu sisäänrakennetulla OLED-etsimellä sekä APS-C -kokoisella kennolla. Uuden kameran rinnalla julkaistiin myös neljä uutta objektiivia, joten Sony tulee taatusti haastamaan Olympuksen ja Panasonicin tarjonnan peilittömien kameroiden markkinoilla. No, lohdutukseksi voi todeta, että suuremmasta APS-C -kennosta johtuen Sonyn uusien objektiivien painoindeksi huitelee vielä kaksinkertaisessa vastaaviin M43-objektiiveihin verrattuna. Esimerkiksi Olympuksen 45mm f/1.8 painaa 116g, Sonyn E 50mm f/1.8 OSS puolestaan 202g.

Nimenomaan Panasonic M43- ja Sony NEX-kameroineen tuntuvat ryhtyneen jonkinlaiseen kiihtyvään piirileikkiin, jossa nokitetaan tuomalla enemmän/vähemmän sitä samaa mitä toisella valmistajalla jo on markkinoilla. Ensin Sony tuo markkinoille mahdollisimman pieniä ja yksinkertaisia peilittömiä kameroita, joiden objektiivit kuitenkin tekevät kokonaispaketista varsin kookkaan. Panasonic päättelee, että kuluttajat haluavat mahdollisimman pientä ja tuo markkinoille GF2:n, GF3:n ja ehkä kohtapuoliin julkaistavat powerzoom-objektiivit. (14-42mm ja 45-175mm) Yllättäen Sony onkin kääntänyt kelkkaansa suunnittelussa ja esittelee NEX-7:n sekä uudet objektiivit, jotka ainakin paperilla vaikuttavat lupaavilta, positiiviselta yllätykseltä tuolta viihdejätiltä. Kysymys kuuluu: kumpi jää ilman tuolia, kun musiikki lakkaa soimasta.

Onneksi M43-maailmassa on näkyvissä myös valonpilkahduksia, sillä Olympus on viime aikoina vetänyt hieman toisenlaista linjaa Panasoniciin verrattuna, mistä ehkä selkeimpänä osoituksena ovat Olympuksen uudet 12mm f/2 sekä 45mm f/1.8 -objektiivit. Noista itsellekin on tullut hankittua jo Zuiko M. 12mm f/2 -objektiivi, jonka laatua ei voi muuta kuin kehua kaikin puolin. Mainittakoon, että Zuiko M. 45mm f/1.8 on tilauksessa.

Suuri kysymys nyt on, pitääkö seuraavaksi alkaa säästämään ropoja Olympuksen EP3 vai Sonyn Nex-7 -kameraa varten? Tällä hetkellä kun näyttäisi siltä, että Panasonic on pudonnut kelkasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: