Testissä: Pinwide neulanreikäsovitin (Micro Four Thirds)


Kevät on mennyt kaksin käsin töitä tehdessä ja blogin kirjoittaminen on jäänyt harmittavan vähälle. Päivätyön lisäksi piti hoitaa alta suuri kamerarepputesti, joka julkaistaan Kamera-lehdessä 6-7/2011.

Blogikirjoittelun suhteen asia korjaantuu nyt, sillä työn alla on parikin juttua exlusiivisesti blogiin. Ensimmäisenä Pinwide-neulanreikäsovitin, jonka sain käsiini noin kuukausi sitten TopShotista.

Pinwiden tarina alkoi pienenä Kickstarter-projektina, jonka tarkoitus oli kerätä sen verran rahaa, että pari kaverusta (= Chigagolainen Wanderlust Cameras) saisi alkuun massatuotannon neulanreikäsovittimelle, jonka he olivat suunnitelleet Micro Four Thirds -järjestelmän kameroille. Suunnittelin itsekin tuon projektin rahoittamista, sillä pienellä summalla olisi saanut ensimmäisen erän sovittimen kotiin kannettuna ilman postikuluja. Se jäi kuitenkin tuolloin tekemättä, mutta onneksi TopShot hankki erän kapistuksia suomeen.

Pinwide toimitetaan pienessä peltirasiassa, mikä on hyvä, sillä näin ei ainakaan tarvitse pelätä reiän tukkeutumista sovittimen pyöriessä laukussa. Ensivaikutelma on vaatimaton: muovilämiskä, jonka keskellä on reikä. Näin sen kuitenkin kuuluukin olla, sillä kyseessähän on neulanreikäsovitin. Mitään tarkennusrenkaita tms. ei tietenkään ole, ainoastaan kierteet, joiden avulla sovittimen voi ruuvata paikalleen M4/3 -kameraan.

Wanderlust Cameras Pinwide adapteri ja sen mukana tuleva peltirasia pehmusteineen

Kun sovittimen on saanut kiinni kameraan, alkaa varsinainen kuvaamisen riemu. Pinwiden kuvakulma on laaja, vastaa laajuudeltaan noin 11mm:n m43-objektiivia (n. 22mm fullframe-kamerassa). On toki huomattava, että varsin raskas vinjetointi syö hieman laajakulman tehoa.

Neulanreikäkuvaaminen vaatii käytännössä aina jalustan käyttämistä.. vai vaatiiko? Koska nykykameroiden kennojen herkkyys nousee varsin korkeisiin lukemiin, ei jalusta ole välttämätön. Kohina hukkuu myös helposti hienoiseen epäterävyyteen, jota neulanreikä joka tapauksessa tekee lopulliseen kuvaaan. Korkeiden herkkyyksien (ISO1600 ->) ansiosta Pinwidella onnistuu jopa videokuvaus – ominaisuus joka taatusti puuttuu perinteisestä neulanreikäkamerasta.

Pinwiden kanssa kuvankäsittelyohjelman roskanpoistotyökalut tulevat tutuiksi, sillä neulanrei´än mielettömän pieni aukko takaa sen, että jokainen kennon pölyhiukkanen näkyy kuvassa niillä alueilla, joissa muuten olisi tasaista väriä.

Kuvaaminen Pinwiden kanssa on hauskaa, joskin myös varsin haastavaa. Vaikka tarkentamista ei tarvita, on sommittelu varsinkin kirkkaalla säällä haasteellista, sillä neulanreikä vinjetoi varsin raskaasti, mikä tekee LCD:n kuvasta aika tumman. Aiemmin esitelty LCDVF onkin varsin ehdoton apuväline ainakin kirkkaalla säällä. Myös valotuksen kohdalleen saaminen vaatii hieman kokeilua ja haarukointia, sillä ainakin GF1 on neulanrei´än kanssa hieman hukassa.

Kaiken kaikkiaan kapine on varsin hauska tuttavuus: ilmankin tulee toimeen, mutta neulanreikäkuvaaminen silloin tällöin on mukava tapa tuulettaa omien kuviensa yksitoikkoisuutta. Alla vielä muutama esimerkkikuva, joissa ei ole tehty muuta kuin poistettu pölypalloja sekä nostettu valotusta.

Jyväskylä, Mattilanniemen ranta neulanrei´än läpi GF-1:llä kuvattuna

Surrealistinen tilataideteos Jyväskylän Mattilanniemen rannan nurmikolla (Pinwide + GF1)

Shrubbery! (Pinwide + GF1)

Graffitipenkki (Pinwide + GF1)

Ja vielä: kaksi kuvaa, jotka on otettu samalla hetkellä: kuvaaja ja kuvattava, Pinwide + GF1 sekä lankalaukaisin.

Kuvaaja kuvattavana (Pinwide + GF1)

Pinwide ja GF1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: