LCDVF 16:9


Minulla on pieni pahe: Micro Four Thirds -järjestelmä. Nykyään ”päiväkamerani” on Panasonicin GF1, 5D mk II romppeineen on käynyt yksinkertaisesti liian painavaksi jokapäiväiseen käyttöön.

Micro Four Thirds on järjestelmänä mainio, vaikka välillä tuntuu että eri osapuolten välillä ei olekaan ihan niin saumatonta yhteistyötä kuin kuluttajan kannalta olisi järkevää: olisi kiva, jos esimerkiksi oma GF1:ni hyväksyisi Olympuksen mainion sähköisen etsimen Panasonicin vaatimattoman LVF-1:n sijaan. Manuaalitarkenteisten objektiivien, kuten Canon FD 50mm f/1.4:n kanssa pelkkä LCD-näyttö on vähän niin ja näin. Kuten on Panasonicin LVF-1:kin. No, tähän löysin ratkaisun pari viikkoa sitten TopShotista: LCDVF 16:9.

LCDVF 16:9 + Panasonic GF1

LCDVF-luuppeja on saatavilla kolmea erilaista. Alkuperäinen LCDVF on tarkoitettu useimmille kameroille, kuten Canon 5D mark II:lle, 7D:lle, Nikon D7000:lle ja niin edelleen. LCDVF 3/2 sopii muutamalle Canonin järjestelmäkameralle. Nyt testattu LCDVF 16:9 on tarkoitettu Panasonicin Micro Four Thirds -kameroille ja Sonyn NEX-kameroille. Täydellinen yhteensopivuuslista löytyy valmistajan websivuilta (pdf).

Kyseessä on virolaisen yrityksen valmistama innovaatio, luuppi joka kiinnitetään magneeteilla kameran taakse LCD-näytön päälle. Luuppi suurentaa kuvan 200%:lla, jolloin näytöltä erottuvat yksityiskohdat paremmin. Tämä helpottaa tiettyjä juttuja, kuten manuaalitarkennusta. Luupilla on myös toinen funktio: auringonvalon varjostaminen kirkkaalla säällä.

Luupin mukana tulee suojapussi, mikrokuituliina sekä kaksi magneettikehikkoa, joista toinen kiinnitetään kameran LCD-näyttöön liimaamalla. Toinen kehikko on varalla, jos ensimmäiselle sattuisi tapahtumaan jotain. Operaatio saattaa hirvittää aluksi, mutta on itse asiassa melko yksinkertainen, kun ohjeet lukee tarkkaan. Kannattaa myös huolehtia siitä, että antaa liiman kuivua kunnolla, sillä joissakin tapauksissa liima on irronnut kameroiden takaa. Tässä asiassa yritys itse on ollut aktiivinen ja vastannut kuluttajien murheisiin melko nopeasti.

Suojapussi + LCDVF 16:9

Suojapussi + LCDVF 16:9

Luupin kiinnitys toimii mainiosti. Liima on pitänyt hyvin ainakin toistaisesti ja luuppi kiinnittyy magneettikehikkoon varsin napakasti. Itselläni luuppi ei ole irronnut käytössä kuin kerran kamerasta, vaikka luupin mukana tuleekin kaulahihna, jota suositellaan käytettävän sen kanssa. Kun olin kuvaamassa Vanity Inkin rock´n´roll keikkaa Helsingissa Prkl-klubilla pari viikkoa sitten, kamera luuppeineen osui johonkin ja osuman sivuttaisvoima irrotti luupin magneetista. Vaurioita ei kuitenkaan tullut kameralle tai luupille. Käytännössähän luuppia on tullut käytettyä aina samalla kun 50mm:n objektiivia. Normaalisti en vaivaudu sujauttamaan kaulanauhaa paikalleen, sillä kuvien ottamisen jälkeen napsautan luupin saman tien irti ennen kuin laitan kameran laukkuun.

Käytössä LCDVF on toiminut loistavasti. Manuaalitarkennuksen osumatarkkuus on kasvanut huomattavasti sen käyttöönoton jälkeen, mutta myös videokuvaus on miellyttävämpää LCDVF:n avulla. Pystykuvauskin onnistuu luupin avulla helposti, sillä sen voi kiinnittää magneettikehikkoon kummin päin haluaa eikä silmäkappaleen pidempi reuna näin ollen paina otsaa pystykuvauksessa. Tämähän voisi pystykuvauksessa olla ongelma.

LCDVF + Panasoniuc GF-1, pystykuvausasennossa

LCDVF + Panasoniuc GF1, pystykuvausasennossa

Jos hieman omituista ulkonäköä sietää, kapinetta voi suositella kaikille, jotka haluavat ottaa täyden hyödyn irti kameransa LCD-näytöstä ja kuvata LCD-näytön avulla hieman perinteisemmällä otteella. Ainakin se on selkeästi parempi vaihtoehto Panasonicin LVF-1:een verrattuna.

Valmistajan oma video vertaa LCDVF:ää Zacuton vastaavaan. Videossa myös näkyy GF1, joten voin vahvistaa että noin se juurikin toimii..

One Comment on “LCDVF 16:9

  1. Päivitysilmoitus: Testissä: Pinwide neulanreikäsovitin (Micro Four Thirds) | Pelivara

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: