Testissä: National Geographic Africa Medium Satchel


Tunnustan heti: minulla on ongelma. Etsin jatkuvasti täydellistä kameralaukkua. Se on minulle kuin Graalin malja.

Viime aikoina olen tosin taipunut tunnustamaan itselleni, että mikään yksittäinen laukku ei voi olla täydellinen, vaan vaihtuvia tilanteita ja tarpeita varten tarvitaan erilaisia laukkuja. Eräs omista tarpeistani on normaali arkinen päivittäiskäyttö. Sen jälkeen kun hankin kesän alussa Panasonic Gf-1 Micro Four Thirds -järjestelmäkameran, en ole enää kanniskellut mukanani isoa järjestelmärunkoa joka päivä, joten päivittäiskäyttö tarkoittaa kohdallani nykyään aikaisempaa kompaktimpaa järjestelmää.

Sain reilu kuukausi sitten testiin National Geographic -uutudeen, Africa-sarjan keskikokoisen olkalaukun NG A2560 Medium Satchel. Africa-sarja on uusin tulokas National Geographicin nimeä ja logoa kantavassa kameralaukkujen sarjassa. Käytännössä olen käyttänyt laukkua olosuhteissa, joissa muutenkin tämän tyylistä laukkua käyttäisin. Tyypillisesti mukana on kulkenut Panasonicin lisäksi pari objektiivia, salama, muistiinpanovälineet ym. päivittäistavaraa. Tämän jutun kuvia varten lastasin laukun maksimiin, jossa laukkua on tullut käytettyä harvemmin. Näkeepähän laukun kantokyvyn rajat.

National Geographic Africa Medium Satchel 800x jpg

National Geographic Africa Medium Satchel, täydessä lastissa.

Afrikkadesignia ja sivutaskuja

Laukku on valmistettu polyuretaanipäällysteisestä puuvillasta, joka on käsitelty vettä hylkiväksi. Myös sisävuorauksen materiaali tuntuu sellaiselta, että se hylkii ainakin jonkin verran kosteutta. Periaatteessa laukkua ei ole tarkoitettu kanniskeltavaksi kaatosateessa, mutta pienemmän kosteuden pitäisi pysyä poissa. Käytännössä näin vaikuttaisikin olevan, sillä edes marraskuun räntäsateet eivät ole kastelleen laukun sisältöä. Kannattaa toki muistaa, että pitkiä aikoja en ole pihalla räntäsateessa seissyt laukun vedenpitävyyttä testaamassa – niin intohimoisesti en edes minä suhtaudu kameralaukkuihin.

Laukku näyttää hyvältä ja vetoaa varmasti jokaiseen wannabe-seikkailijaan. Aikaisemmista malleista tuttu konsepti on pysynyt National Geographicin tyylille uskollisena, mutta Africa-sarjan laukuissa on mietitty joitakin asioita uusiksi. Läpässä on nyt aikaisemman kahden taskun sijaan neljä taskua, jotka on suunniteltu veikeästi siten, että jokainen avautuu eri suuntaan, kiertäen täyden ympyrän myötäpäivään läpän ympäri. Alaspäin avautuva tasku tosin ei ole varsinainen säilytystasku, vaan siihen on sijoitettu kieleke laukun omistajan yhteystietoja varten. Läpän taskut ovat lisäksi kookkaampia edelliseen vastaavaan laukkumalliin (NG W2160) verrattuna.

Laukun läpän ylempi vaakasuunnassa avautuva tasku.

Laukun läpän alaspäin aukeava tasku sisältää kielekeen omistajan yhteystietoja varten.

Laukun läpän alempi vaakasuunnassa avautuva tasku.

Laukun läpän alempi normaalisti ylöspäin aukeava tasku.

Laukun suunnittelussa on kiinnitetty huomioita myös muihin yksityiskohtiin. Parannusta edelliseen verrattuna on mm. se, että kansiläpän voi nyt sulkea nahkahihnalla ja soljella, mikä mahdollistaa esimerkiksi kevyen jalustan kantamisen läpän alla. Edellisen mallin kansiläpänhän pystyi kiinnittämään ainoastaan tarranauhalla, joka sekään ei aina osunut kohdalleen, vaikka pitoa olisikin ollut.

Kansiläpän nahkahihna ja solki.

Olkalaukun hihnan kiinnityskohta sisältää myös mielenkiintoisen yksityiskohdan.

Viimeistään kansiläpän avatessaan huomaa, miksi uusi sarja on nimetty Africaksi. Etniset afrikka-vaikutteet näkyvät erityisesti laukun sisävuorauksisssa. Visuaalinen ilme on täälläkin onnistunut, sillä kaunista printtikuosia katselee paljon mieluummin kuin aikaisemman laukun harmaata kuosia. Kansiläpän sisäosa on ontto noin kymmenen sentin matkalta, joten sen ja laukun pääosaston väliin jää tyhjä tila, jossa voi säilyttää vaikka kaulahuivia tms. silloin kuin sitä ei tarvitse.

Afrikkakuosi näkyy läpän sisävuorauksessa.

Etuosan taskun malli on myös muuttunut. Aikaisempien kahden pienen taskun sijaan laukussa on läpän alla edessä nyt yksi suuri tasku, joka on tarkoitettu lähinnä kännykälle, kynille yms. media- ja muistiinpanosälälle. Se, että taskun koko on kasvanut, on sekä hyvä että huono asia. Hyvää on, että suurempaan taskuun mahtuu enemmän ja suurempia esineitä. Uudistus on siinä mielessä ongelmallinen, että jos taskua pitää suljettuna, joutuu kauimmaisessa reunassa olevia tavaroita ottaessaan avaamaan vetoketjun koko matkalta, mikä hidastaa tavaroiden ottamista. Kaiken kaikkiaan se on kuitenkin pieni hinta etutaskun kasvaneesta kapasiteetista.

Kaksi pienempää taskua on vaihtunut yhteen, pidempään etutaskuun, jossa voi säilyttää kyniä, kännykkää, PDA-laitetta, muistikirjaa, taskulamppua, monitoimityökalua yms.

Laukku laukussa

Varsinainen pääosasto on tehty samalla logiikalla kuin aikaisemmissakin National Geographicin olkalaukuissa. Laukun kameraosasto on erillinen vetoketjullinen pikkulaukku (kamerapussukka), jonka voi halutessaan ottaa vaikka pois varsinaisesta laukusta ja käyttää muualla. Kamerapussukka on sinänsä varsin pieni, eikä sinne oikein mahdu esimerkiksi Pro-kokoinen järjestelmäkamera, kuten 1-sarjalainen Canon, Nikon 3D tai vastaava. Canon 5D + akkukahva menevät vain vaivoin, eikä niitä voi kuvitella kanniskelevansa mukana päivittäisessä käytössä. Ilman akkukahvaa Canon 5D, I tai II, menee pussukkaan ilman ongelmia.

Pussukan ulkopuolellakin on onneksi mahdollista säilyttää tarvikkeita. Laukun pohja on vahvistettu ja esimerkiksi objektiivin viereen sivuun voi tunkea vaikka kameramanuaalin tms. iskunvaimentimeksi. Etu- ja takapuolelta osuvat iskut eivät muodostu ongelmiksi, sen verran kummallakin puolella on pehmusteita, edessä vetoketkujatasku tavaroineen, takana pehmustettu kannettavan osasto.

Canon 5D mark II mahtuu laukkuun hyvin, mutta esimerkissä rungossa kiinni oleva EF 24-105 f/4 IS L on sen verran pitkä, että sisäpussukan vetoketjun sulkeminen vaikeutuu. Tämä ei toisaalta käytännössä haittaa, sillä sisäpussukkaa tulee harvemmin pidettyä erikseen suljettuna. Kuvassa lisäksi EF 70-200 f/2.8 IS L II (vasemmalla), EF 35 f/1.4L (kameran alla pussukassa) sekä 580EX -salama (oikealla omassa pussukassaan).

Kamerapussukassa on sisällä kaksi jakajaa, joiden avulla varsinaisen kameran lisäksi pussukkaan voi laittaa muitakin tarvikkeita. Kuvassa näkyy EF 35 f/1.4 L -objektiivi, joka jää läpän alle piiloon silloin, kun kamera ja siinä kiinni oleva objektiivi on pussukassa. Pussukan ongelma on syvyys, sillä jos objektiivia vaihtaa kun on kuvaamassa, ei järjestys välttämättä enää pelitä. Esimerkiksi Canon EF 24-105 f/4 IS L ei mahdu läpän alle jos 35 f/1.4 L laitetaan kameraan kiinni ja kameran haluaa laukkuun.

Konfiguraatiovaihtoehtoja on monia ja pussukkaan varsinaisen kameran alle mahtuu hyvin esimerkiksi Canon 430 EX II -salama. Vasemmalla olevaan kapeampaan väliin mahtuu hyvin esimerkiksi objektiivin puhdistukseen tarkoitettu kynä, muistikortteja, puhdistusliina tms.

Vaikka isohko järjestelmäkamerakin kulkee laukussa hyvin, parhaimmillaan se on pienemmän kameran kotina. Niinpä oma pikkujärkkärini tarvikkeineen onkin saanut laukusta lähes pysyvän kodin. Etenkin kameraosasto toimii paremmin pienemmän kameran kanssa. Olkalaukun painosta ei myöskään tällöin tule yhtä helposti ongelmaa. Tämä toki on seikka, johon laukunvalmistajalla ei ole normaalisti paljoakaan sanomista.

Laukku ladattuna Panasonic GF-1 kameralla sekä Macbook Pro 15 -kannettavalla tarvikkeineen.

Laukussa on erillinen osasto kannettavalle tietokoneelle. Useimmat 15-tuumaiset kannettavat mahtuvat mukaan, käytännössä sitä on testattu 15″ MacBook Pro -kannettavalla. Kannettavan osasto on pehmustettu, joten erillistä suojaa ei tarvitse käyttää, ellei halua. Näissä kuvissa suoja on mukana lähinnä testimielessä kannettavan kokoa kasvattamassa. Kannattaa muistaa, että kannettava tietokone kasvattaa laukun massaa sen verran, että sitä ei mielellään kanniskele pitkään mukanaan. Testiaikana tosin tuli tehtyä parikin Helsingin reissua junalla laukku täydessä lastissa. Mikäs siinä, jos vain hartiat ja selkäranka kestävät painon.

Tyypillisesti mukana laukun pääosastossa kulkee Panasonic Gf-1 & LVF-1, 20mm f/1.7 (kiinni kamerassa), 14-45 f/3.5-5.6 OIS (osastossa kameran alla), Canon FD 50 f/1.4 + Novoflex FD/m34 sovite (erillisessä nahkapussukassa), Olympus FL-36R -salama (omassa pussukassaan), käsipumppu, vesipullo. Pääosastossa lisäksi kamerapussukan alle jäävässä erillisessä pussukassa Canonin ETTL-salamajohto (toimii Olympuksen/Micro 3/4 -järjestelmän salaman kanssa), diffuusorisukka salamaan, kameran ja salaman vara-akut sekä salaman ohjekirja. Jos odotettavissa on kuvaamista hämärässä pitkillä valotusajoilla, Cullmanin teleskooppijaloilla varustettu minijalusta (vesipullon vieressä) on hyödyllinen lisä.

Täyteen lastattuna laukku vetää tavaraa enemmän kuin tämän jutun ensimmäistä kuvaa katsomalla päällepäin uskoisi. Kuvassa vasemmalla etutaskussa olleet tavarat, keskellä pääosastossa olleet tavarat ja oikealla kansiläpän eri taskuissa olleet tavarat. Takana laukun sivulla vasemmalla käytettyjä muita pussukoita, oikealla Afrikkakuosilla verhottu pääosaston kamerapussukka.

Tarvittaessa laukku vetää paljon tavaraa, mutta muuttuu samalla luonnollisesti painavammaksi ja hankalammaksi kantaa. Noin kuukauden päivittäiskäytön jälkeen on päällimmäisenä jäänyt mieleen, että laukkuun laitettava tavaramäärä on enemmän kiinni laukun kantajasta kuin laukusta itsestään.

Mitä jää käteen?

National Geographicin Africa -sarjan Medium Satchel -laukku on varsin toimiva kokonaisuus. Laukku näyttää hyvältä ja pitää kosteuden poissa, siinä on paljon sivutaskuja ja laukku ei päällepäin juurikan näytä kameralaukulta, vaan lähinnä tavalliselta olkalaukulta. Joissakin tapauksissa on mukava sulautua kaupungin vilinään ja sellaiseen tämä laukku on omiaan.

Varsinkin kohtuullisen pienen järjestelmäkameran, Micro Four Thirds -järjestelmäkameran, hieman kookkaamman pokkarin tai vastaavan omistaja saa laukusta toimivan laukun päivittäiseen käyttöön. Laukku sopii toki myös suuremmillekin järjestelmäkameroille, onpahan sitä tullut parina päivänä käytettyä myös Canon 5D mark II:n kanssa. Kooltaan vastaavaa olkalaukun vanhempaa mallia käytin lisäksi pitkään Canon 5D mk I:n kanssa. Parhaimmillaan tämä laukku on kuitenkin hieman pienempien kameroiden kotina.

Laukun filosofia, johon kuuluu varsin pieni kameraosasto ja paljon tilaa muille mahdollisille tavaroille, häiritsi aluksi jo edellisen National Geographic -olkalaukkuni kohdalla. Sittemmin olen oppinut kuitenkin arvostamaan sitä, että vaikka laukussa ei olekaan tarranauhalla rakenneltavia lokeroita jokaiselle asialle, saa sisällön siitä huolimatta halutunlaiseksi varsin helposti. Tällä kertaa myös laukun olkalaukun hihna mietitytti aluksi, sillä hihnan kiinnitys laukkuun vaikutti vaatimattomalta. Huoli on osoittautunut kuitenkin turhaksi, sillä laukun hihna on kestänyt hyvin vaikka laukussa on välillä ollut todella paljon tavaraa. Toinen laukun hihnaan liittyvä seikka on pehmusteen puute. Vaikka laukun hihna on varsin leveä, välillä on tuntunut että pehmustelappu olisi ollut hihnassa paikallaan. Päädyinkin lopulta ottamaan väreiltään sopivan olkahihnan pehmusteen toisesta laukusta ja käyttämään sitä tämän laukun kanssa.

Kaiken kaikkiaan laukku on suositeltava hankinta kaikille, jotka haluavat tavallista olkalaukkua muistuttavan toimivan ja näyttävän kameralaukun päivittäiskäyttöön.

NG A2560 Medium Satchel on saatavilla hyvinvarustetuista valokuvausliikkeistä ympäri maan.

One Comment on “Testissä: National Geographic Africa Medium Satchel

  1. Päivitysilmoitus: Testissä: Kata Bumblebee 222 « Pelivara

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: