Adobe julkisti Lightroom 3 -ohjelman


Adobe on julkaissut jo pitkään betavaiheessa olleen Lightroom 3 -ohjelman kaupallisen version. Viimeinen julkinen betaversio, beta 2, toimii kesäkuun loppuun.

Uuden Lightroomin hinnaksi Euroopassa tulee 249 €, vanhan voi päivittää 89 € hintaan. Kuten aikaisemmissakin versioissa, yksi ja sama lisenssi toimii sekä Windows- että Mac-ympäristöissä.

Mitä uutta Lightroom 3 sitten tarjoaa? Ohessa katsaus tuoreeltaan Adobe Nordicin Andreas Hollströmin pitämän pressitilaisuuden jäljiltä Lightroomin uusiin ominaisuuksiin, hieman yksityiskohtaisempi tarkastelu ilmestyy Kamera-lehdessä lähitulevaisuudessa.

Suorituskykyä ja uusia ominaisuuksia

Lightroom 3:ssa on vihdoin huomioitu se, että tämän päivän kamerat tuottavat still-kuvien lisäksi videomateriaalia. Lightroom 3:n kirjastomoduuli tukeekin nyt myös videotiedostojen hallinnointia, kuten luokittelua ja kokoelmien hyödyntämistä. Videoiden katselu on mahdollista käyttöjärjestelmän oman oletusohjelman avulla, mutta niiden editointi ei. Myös AVCHD-tuki on tässä vaiheessa vielä hieman puutteellinen.

Koko Raw-moottori on uusittu Lightroom 3:n ja CS5:n myötä. Lightroom tunnistaa nyt kaikista kirjaston kuvista, jos niissä on käytetty vanhaa prosessia ja ilmoittaa siitä huutomerkillä kuvan oikeassa alalaidassa. Raw-moottorin käyttämän prosessin voi päivittää uuteen (vuoden 2003 prosessista vuoden 2010 prosessiin) huutomerkkiä klikkaamalla. Päivityksen voi tehdä halutessaan kerralla koko kirjaston kuville.

Adobe on kiinnittänyt Lightroom 3:ssa huomiota moniin valokuvaajille tärkeisiin seikkoihin, kuten esimerkiksi Lightroomin suorituskyvyn kehittämiseen kaikissa työnkulun vaiheissa. Lightroomin moottorit ilmeisesti on rakennettu uudestaan siten, että mielessä on pidetty koko ajan kasvavien kuvakirjastojen sekä digikameroiden resoluutioiden tarpeet.

Kuvien kehittämisen kannalta olennaisimpia muutoksia lienevät paremmat kohinanpoisto ja terävöintialgoritmit. Huomiota on kiinnitetty nimenomaan siihen, että yksityiskohtia säilyisi kuvassa myös kohinan poiston jälkeen. Nämä uudet ominaisuudet toimivatkin hyvin, kuten jokainen betaversiota testannut tietää.

Kuva: Adobe

Täydellinen objektiivi on sellainen, jossa ei esiinny minkäänlaisia vääristymiä, aberraatioita, vinjetointia tms. Koska täydellisen objektiivin löytäminen on vähintäänkin haasteellista, Lightroom tarjoaa uuden, erilaisiin objektiiviprofiileihin perustuvan työkalun optisten virheiden korjaamiseen. Korjaaminen on mahdollista joko yhdellä klikkauksella tai yksityiskohtaisemmalla säätämisellä, jos sellaista haluaa. Lightroom 3 tunnistaa useat objektiivit automaattisesti kameran tallentavan metatiedon perusteella. Adobe on tehnyt yhteistyötä eri objektiivivalmistajien, kuten esimerkiksi Sigman, kanssa.

Täysin uutena ominaisuutena Lightroom 3:ssa on perspektiivin korjaus, joka aikaisemmin on löytynyt ainoastaan Photoshopista. Työkalu löytyy Lens Correction -paneelin Manual-kielekkeestä.

Lightroom 3:ssa on mahdollista luoda luonnollisemman näköisiä vinjetointiefektejä uusien tyylien avulla. Uudet vinjetointiefektit perustuvat joko värien (Color Priority) tai huippusävyjen (Highlight Priority) mukaan priorisointiin. Myös filmirakeiden jäljittely onnistuu Lightroom 3:sta suoraan kohtuullisen monipuolisten säätimien avulla.

Näppärämmät tuonti-, vienti- ja julkaisutoiminnot

Import-toimintoa on Lightroomissa viety käytettävyydeltään parempaan ja intuitiivisempaan suuntaan. Kun Import aikaisemmin avattiin erillisessä ikkunassa, aukeaa se nyt Lightroomin ohjelmaikkunassa itsessään. Ikkunassa vasemmalla näkyy lähde, keskellä käsittelyssä olevat kuvat ja oikealla kohteena olevat hakemistot ja toimenpiteet, joita tuotaville kuville tehdään. Homma toimii ainakin länsimaiselle hyvin, mutta olisi kiinnostava tietää sellaisen reaktio, joka kirjoittaa äidinkieltään oikealta vasemmalle tai pystysuunnassa. Toiminnallisuudeltaan uusi Import muistuttaa Aperturen vastaavaa.

Lightroom 3:ssa on otettu käyttöön ”Drag and Drop” -tyyppinen Online-julkaiseminen. Sen avulla voi nyt ottaa yhteyttä erilaisiin websivustoihin, joissa kuvamateriaalia voidaan jakaa. Käyttäjä voi  esimerkiksi viedä kuvamateriaalia suoraan Flickriin pluginin avulla. Kun tili on yhdistetty Lightroomiin, voi sieltä nähdä myös kaikki sinne ladatut kuvat sekä sen, onko kuviin tehty muutoksia. Lisäksi vierailijoiden kuviin tekemät kommentit ja suosikkimerkinnät voi imaista Lightroomiin. Kommentteihin voi myös vastata suoraan Lightroomista, joten yhteys sivustoon on todella kaksisuuntainen.

Ohjelmistokehittäjät voivat lisäksi luoda samanlaisia yhteyksiä muille sivustoille ja luoda tällä tavalla uusia Lightroom-liitännäisiä. Tätä puolta on tiettävästi kehitetty Lightroom 3:ssa siten, että rajapinnat mahdollistavat erilaisten palveluiden kytkemisen Lightroomiin entistä helpommin.

Kuva: Adobe

Julkaisupalvelua voi lisäksi käyttää siihen, että lähettää kuvia esimerkiksi eri kansioihin, jolloin niitä voi synkronoida helposti myös mobiililaitteiden kanssa.

Lightroom 3:ssa on myös aikaisempaa joustavampi tulostusmoduuli. Omien layoutien luominen onnistuu helposti ja useiden kuvien tulostaminen onnistuu ilman aikaisemmista Lightroom-versioista tuttuja rajoitteita.

Lightroom 3 tarjoaa aikaisempaa paremman mahdollisuuden käyttää vesileimoja valokuvien merkitsemiseksi. Aikaisemminhan mahdollista oli käyttää ainoastaan tekstiä, jonka ominaisuuksiin ei juuri voinut vaikuttaa. Uusi vesileimamahdollisuus on käytettävissä Print, Web ja Slideshow -moduuleissa, sekä Export-dialogissa.

Musiikilla ryyditettyjen elokuvamaisten diaesitysten luominen

Lightroom 3:sta voi nyt viedä diaesityksiä ulos elokuvaformaatissa web-käyttöön soveltuvista aina 1080p HD -laatuiseen saakka. Tällaisen videon voi synkronoida käytetyn musiikkitiedoston mittaiseksi ja siihen voi sisällyttää graafiset otsikkoruudut sekä alkuun että loppuun. Käytettyihin videoformaatteihin ei kuitenkaan voi vaikuttaa, eikä videon ja kuvien yhdistäminen diaesitykseen valitettavasti onnistu.

Suoraan Lightroomiin kuvaaminen

Studiokuvaajia on muistettu kehittämällä suoraan Lightroomiin kuvaamista aikaisempaa joustavammaksi. Julkaisuhetkellä mukana on 26 Canonin ja Nikonin suosituintakameramallia, mutta määrä kasvaa ja uusia kameramalleja päivitetään mukaan. Päivitetty lista löytyy osoitteesta http://Go.adobe.com/kb/ts_cpsid_84221_en-us. Time-lapse kuvaus ei valitettavasti vielä onnistu suoraan Lightroomista.

Lisätietoa Lightroomista löytyy Adoben sivustolta osoitteesta http://www.adobe.com/products/photoshoplightroom/. Lightroom-yhteisö löytyy lisäksi sekä Facebookista (www.facebook.com/lightroom) että  Twitteristä (http://twitter.com/lightroom).

9 Comments on “Adobe julkisti Lightroom 3 -ohjelman

 1. Mistäköhän sitä tuohon hintaan saa? (vai onko kyseessä alviton hinta?)

  • Vielähän Lightroom 3:sta ei ole tarjolla missään Suomessa, mutta nuo hinnat olivat siis hintoja, jotka näkyivät Adobe Nordicin Andreas Holmströmin esittelykalvoissa. Jenkkihinnat ovat vähän kalliimpia dollareissa.

  • March 29, 2011This video shows exactly how you do it I altualcy move the contents of each kit into the designer folders so all my items are stored in designer folder after they have been keyworded by designer and kit. With my new kits coming in I do all the keywording before I move the contents over to the Designer folder. I move everything in Lightroom.The above video link will take you step by step and even show you what to do if your designer uses several same filenames in different kits. hth!

 2. Osaako kukaan sanoa, että mistä saa apua tuohon LR3 kuvien lataamisessa.

  Pitäiskö LR3 toimia moitteettomasti Win 7 Pro:n kanssa vai onko ollu ongelmia?

  • Hei,
   minkälaisia ongelmia sinulla on? Lightroomin pitäisi kyllä toimia moitteettomasti Windows 7:n kanssa, mutta voihan olla, että joitakin bugeja ohjelmaan on jäänyt. Itse olen huomannut erään ongelman tiedostonimien kanssa, jos niitä nimeää uudelleen tietokoneelle tuotaessa.

 3. Minä olen törmännyt sellaiseen ongelmaan, että kun tuon kuvat lightroomiin ensimmäisen kerran, ja nimeän kuvat samalla uudelleen, lightroom lisää kellonaikaan kolme tuntia (käytän siis tiedostonimessä kuvauspäivämäärää ja kellonaikaa, itse luotu preset). Olen kiertänyt ongelman niin, että valitsen heti kaikki tuodut kuvat ja nimeän ne samalla presetillä uudelleen, jolloin kellonaika muuttuu oikeaksi. Yritän juuri etsiä tietoa, olisiko joku keksinyt tähän ongelmaan syyn/ratkaisun.

  • Olen huomannut saman ongelman ja saman lääkkeen omassa työnkulussani, koko kesä meni muutellessa nimiä erikseen presetin avulla.. En ole vielä testannut 3.2 versiota, mutta toivoa sopii että asia olisi korjattu siihen.

 4. Olihan se korjattu 3.2:een, niinkuin jossain keskustelusivulla kerrottiinkin. Kokeilin juuri ja kellonaika tulee oikein nyt. Tosin tuossa samassa keskustelussa mainittiin, että nyt ongelma olisi siirtynyt kirjaston kuvien uudelleen nimeämiseen, sitä en testannut.
  Kiitos muuten mainiosta RAW työnkulku -kirjasta ja sivustosi tutoriaaleista, niistä on ollut aloittelijalle ihan ratkaisevasti hyötyä.

  • Huomasin saman asian, kun vihdoin sain testattua 3.2:sta eilen..

   Kiitos sinulle kirja- ja tutoriaalipalautteesta! Mukavaa että niistä on ollut sinulle hyötyä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: